La Costinești, lucrările de înnisipare vor începe din zona epavei Evanghelia și se vor termina în zona hotelului Forum. Plajele din zona Costinești, pe o lungime de 2.550 m, vor avea o lățime între 70 – 100 de metri.

“ În prezent, zona Costinești se află în fază de contractare, lucrările începând efectiv până în vara anului următor. Și aici vom realiza o zonă de protecție a plajelor – șapte diguri noi, având în total peste 3.2 km lungime,” anunță Apele Române Dobrogea-Litoral. La întâlnirea care a avut loc cu primarul localității Costinești Jeanu Dumitru, reprezentanții Administrației Bazinale de Apă Dobrogea – Litoral i-au precizat că se dorește și reabilitarea falezei avariate în urma furtunilor din 2012, acolo unde profilul plajei se va înălța cu aproape trei metri. Vor trebui extrase palplanșele aproape prăbușite de pe plajă și malul întărit, mai ales că plaja cea nouă va avea un rol de stabilizare a malului.

Imagine

În Mamaia suprafața de nisip s-a mărit cu trei kilometri în nici două luni. Deşi în termen lucrările au fost încurcate de câteva baruri lăsate pe plajă de proprietari chiar dacă au fost somaţi să le demoleze. Din cele aproximativ 4.3 milioane de m³ de nisip, care se vor așterne pe sectoarele nou înnisipate, deja s-au „așezat” pe litoralul  peste 800.000 de m³ de nisip.

Imagine

Proiectul “REDUCEREA EROZIUNII COSTIERE, Faza II (2014-2020) va începe în curând și în Eforie. În prezent, se definitivează faza de proiectare și se preconizeazp ca faza de execuție va începe, în zona digurilor, după  jumătatea acestui an. La finalul lucrărilor, vor fi șase diguri noi (cele vechi vor fi demolate și refăcute), însumând peste 3.3 km lungime. Ulterior, în zona Eforie Nord – Cordon Litoral – Eforie Sud, se va demara înnisiparea propriu-zisă pe o distanță de peste 4 km lungime. Prin acest proiect, se vor crea plaje noi la sud de Capul Turcului (peste 1 km lungime). Eforie va fi prima locație care va beneficia de implantarea ierbii de mare în larg (Zostera Noltii), o plantă (nu algă) care poate poleniza sub apă și poate produce oxigen. Această plantă va conduce la stimularea biodiversității și îmbunătățirea calității apei.

Imagine

Valoarea totală a proiectului de lărgire şi protejare a plajelor de pe ţărmul românesc depăşeşte 840 de milioane de euro. O parte din finanţare este de la Uniunea Eurpeană, statul român contribuie doar cu 15%. La final, România va câştiga peste 220 de hectare noi de teren.

Sursa: Realitatea de Constanta

Articolul precedentKlaus Iohannis, aviz de urmărire penală pentru Călin Popescu Tăriceanu
Articolul următorCCR a decis că majorarea pensiilor cu 40% este constituțională