Prima infrastructură de colectare separată sub forma unor animale marine gigant sunt amplasate pe trei plaje din staţiunile turistice de pe Litoralul românesc, Plaja Reyna din Constanţa, Plaja Nomad din Năvădori şi Plaja Eminescu din Mangalia.

Infrastructura este lansată în cadrul programului „Acţionăm pentru Ape – A.P.A”, iniţiat de Asociaţia Act for Tomorrow împreună cu Kaufland România. Programul este realizat cu sprijinul Administraţiei Apele Române Dobrogea-Litoral.

Cele 4 sisteme gigant reprezentând doi delfini, un sturion şi o broască ţestoasă au rolul de a trage un semnal de alarmă asupra impactului pe care deşeurile îl au asupra animalelor acvatice. Aici se vor colecta doar deşeuri reciclabile din materiale de plastic şi metal, cum ar fi recipiente de băuturi răcoritoare din PET sau doze de aluminiu. Ulterior acestea vor fi preluate şi trimise către staţii de sortare, urmând a fi reciclate şi transformate în noi produse.

Prin programul „Acţionăm pentru Ape” turiştii sunt îndemnaţi şi responsabilizaţi să nu mai arunce deşeurile pe plajă, ci să aleagă să colecteze separat în spaţiile special amenajate. Acest tip de abordare creşte rata colectării, oferind o experienţă plăcută atât copiilor, cât şi adulţilor, aceştia dobândind informaţii de bază despre protecţia mediului, într-un cadru plăcut, la malul mării.

Campania se desfăşoară la Marea Neagră, aceasta fiind a doua cea mai poluată mare din Europa. După partea de vest a Mării Mediterane, Marea Neagră conţine cea mai mare densitate de gunoaie produse de om şi ajunse în mediul marin din UE. Plasticul constituie 90% din deşeurile produse de oameni şi descoperite în mediul marin. 85% dintre acestea sunt sticlele de plastic (PET) şi pungi de unică folosinţă, aceste două categorii de obiecte reprezentând doi dintre principalii poluanţi marini.

Imagine

Imagine

 

 

Articolul precedentAMENZI drastice pentru cei care nu respectă legea în Costinești
Articolul următorBE.SAFE – BestSummerArtFEst 2020 la Constanța