Ziua Europeană Natura 2000, se celebrează în fiecare an la data de 21 mai.
 
Este data adoptării în 1992 a Directivei Uniunii Europene privind habitatele, cât și a programului LIFE. Această directivă împreună cu Directiva privind păsările (adoptată în 1979) au devenit o bază a rețelei Uniunii Europene de Arii Protejate Natura 2000. În prezent, Rețeaua Natura 2000 este alcătuită din peste 27.800 de situri din zone marine, deltaice, precum și de uscat, din Uniunea Europeană, care contribuie cu succes la conservarea patrimoniu natural european.
Imagine
Rezervaţia Biosferei Delta Dunării este parte integrantă a Reţelei Ecologice Europene Natura 2000 și se suprapune la nivelul Deltei Dunării cu siturile de importanţă comunitară: Delta Dunării ROSCI0065, Delta Dunării – zona marină ROSCI0066, desemnate pentru conservarea speciilor/habitatelor de interes comunitar și Aria de protecţie specială avifaunistică: Delta Dunării şi Complexul Razim-Sinoie ROSPA0031, desemnată pentru protejarea a 221 de specii de păsări enumerate în anexa I a Directivei Consiliului 2009/147/EC. Trebuie remarcate frumusețea și bogația habitatelor Rezervației Biosferei Delta Dunării, cu o varietate de biotopuri și resurse naturale care o fac unică nu numai în Europa, ci și în cadrul ecosistemelor deltaice ale lumii.
Imagine
Anul 2021 pune în centrul atenției proximitatea siturilor Natura 2000 pentru oameni și beneficiile pe care natura le aduce oamenilor și planetei, inclusiv cele legate de sănătate. Rețeaua Natura 2000, cu acoperirea sa vastă, aduce natura literalmente la ușa noastră.
Având în vedere situația actuală determinată de pandemia COVID-19 în Europa, această zi specială este sărbătorită pe rețelele de socializare utilizând #Natura2000 sau #Natura2000Day.

Sursa: Realitatea de Tulcea

Articolul precedentVitezomani lăsați fără permis
Articolul următorDoliu în lumea teatrului! A murit Bogdan Caragea