Primul festival dedicat tinerilor creatori de teatru și film din România va avea loc la malul mării în perioada 22-29 iulie, sub sloganul la fel. aproape la fel. altfel. Ediția de anul acesta, cu numărul 3, pregătește un maraton de opt zile, în care arta se va afla la confluența dintre teatru, film, muzică, expoziție, experiment și dezbatere. Un festival deschis, deopotrivă, creațiilor contemporane și operelor care au devenit borne ale culturii românești. 

Spotul de promovare al ediției 2023 poate fi urmărit aici: https://youtu.be/mLXK4CiofpU.

Lansarea celei de-a treia ediții a Festivalului de Teatru și Film „Șerban Ionescu” a avut loc pe 10 mai, de la ora 20:00, la Apollo111, unde organizatorii au pregătit o altfel de conferință de presă sub forma unei petreceri – press the party button. Au fost prezenți artiști, jurnaliști, iubitori de artă la un eveniment inedit. Discursurile despre actuala ediție au fost urmate de un concert cu taraful Șaraimanii din Clejani, dar și de o serie de melodii mixate de actorii Vlad Brumaru și Denis Imbrescu.

Fotografii de la petrecerea de lansare pot fi accesate aici: https://www.facebook.com/festivalulserbanionescu/posts/pfbid02ujP4ofgVjihp4ju8VEgkKEhGCLUjpj5gx1kuAqTu1xjxoY9D36iFcgZ7K9FrQFqxl

Cea de-a treia ediție va include următoarele secțiuni:

  • Teatru;
  • Film;
  • Expo;
  • Concert;
  • Forum – o secțiune nou, care va fi lansată odată cu ediția 2023.

Iubitorii de artă de toate vârstele sunt așteptați, între 22 și 29 iulie, la 2 Mai, să se bucure de un program divers și bogat de 8 zile de festival la malul mării, care poate fi accesat aici

Ediția din 2023 a Festivalului de Teatru și Film „Șerban Ionescu” cuprinde 5 secțiuni  (teatru, film, expo, concert, forum) și peste 50 de evenimente culturale cu intrare liberă, concentrate în jurul unei teme, deopotrivă, generoase și provocatoare – la fel. aproape la fel. altfel. 

» Cele mai așteptate evenimente

Printre cele mai așteptate evenimente din acest an sunt, desigur, cele trei concerte inedite. A treia ediție va fi deschisă cu taraful Șaraimanii din Clejani, pe 26 iulie este programat Concert în 2 cu Ada Milea și Bobo Burlăcianu, iar în închiderea festivalului, pe scena din 2 Mai va concerta trupa de rock alternativ Omul cu Șobolani.


» 40 de ani în 4 filme

Odată cu împlinirea a 40 de ani de la premiera filmului Imposibila iubire (1983), care îl are ca protagonist pe Șerban Ionescu, publicul este invitat la o incursiune prin cinematografia românească pentru a descoperi filme emblematice ale deceniilor trecute. 

40 de ani în 4 filme este o categorie specială din cadrul secțiunii FILM și cuprinde proiectarea lungmetrajelor: IMPOSIBILA IUBIRE (r. Constantin Vaeni, 1983) È PERICOLOSO SPORGERSI (r. Nae Caranfil, 1993), NIKI ARDELEAN, COLONEL ÎN REZERVĂ (r. Lucian Pintilie, 2003) și POZIȚIA COPILULUI (r. Călin Peter Netzer, 2013). 

» Artist in Focus

Desfășurat atât în mediul online, cât și fizic, Artist in Focus este un eveniment special al secțiunii EXPO care marchează începutul unei tradiții a Festivalului de Teatru și Film „Șerban Ionescu”. Precedată de prezența artiștilor Valeriu Mladin și Ana Bănică, evenimentul Artist in Focus își propune să ofere publicului șansa unică de a se întâlni cu universul unor artiști vizuali reprezentativi ai scenei de artă contemporană din România.

În 2023, opera artistului Ion Barbu va fi în centrul atenției atât în 2 Mai, cât și în mediul virtual, iar o creație artă murală site-specific va fi realizată în curtea festivalului de către acesta, pornind de la tema ediției curente. 

» Competiția de teatru și film

După un open call întins pe mai bine de 3 luni, în 2023, în secțiunea competițională de teatru și film dedicată tinerilor creatori se regăsesc 5 spectacole și 10 scurtmetraje, care urmează a fi jurizate de Maria Popistașu (actriță), Mimi Brănescu (actor, scenarist și dramaturg), Velica Panduru (scenografă), Vlad Cristache (regizor și director al Teatrului Excelsior București). 

» Arta în dialog la malul mării

Publicul va avea șansa să-i cunoască îndeaproape pe cei peste 100 de artiști prezenți la festival prin participarea la evenimentele secțiunii FORUM, dedicate întâlnirilor cu tinerii creatori de teatru și film, cu juriul ediției, dar și cu invitați speciali precum Erwin Șimșensohn, regizor și directorul Teatrului de Stat Constanța, și dramaturgul Peca Ștefan, care va susține o  lectura antiperformativă și interactivă a celei mai recente creații ale sale: : nouameapiesă?, concepută inițial în mediul online, în timpul pandemiei.

Programul integral și alte detalii pot fi accesate la www.festivalulserbanionescu.ro și pe pagina de Facebook: https://www.facebook.com/festivalulserbanionescu.

Proiect co-finanțat de Ministerul Culturii.

Partenerii proiectului: Primăria LimanuTeatrul Național „I.L. Caragiale” București, Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L. Caragiale” BucureștiApollo111Festivalul Național de Teatru Tânăr „Ideo Ideis”, Teatrul Metropolis

 

Articolul precedentMedicii amenință cu GREVA generală dacă nu primesc salarii majorate
Articolul următorAmendă usturătoare pentru șoferii care stropesc pietonii când plouă