Dezbaterea și termenul de adoptare a proiectului de lege privind eliminarea pensiilor speciale a fost amânată de senatori pentru 60 de zile. 

Senatul a prelungit, luni, în plen, termenul pentru adoptarea proiectului de lege al Guvernului privind reducerea cheltuielilor cu pensiile de serviciu, de la 45 la 60 de zile.

S-au înregistrat 70 de voturi „pentru”, 22 „împotrivă” şi o abţinere.

Liderul senatorilor USR, Radu Mihail, a afirmat că prelungirea termenului de adoptare în plen, în Senat, prima Cameră sesizată pentru acest proiect, înseamnă „prelungirea agoniei”.

Preşedintele interimar al Senatului, Alina Gorghiu, a evidenţiat importanţa proiectului, menţionând că 15 zile de dezbatere în plus sunt necesare unui proiect important.

Proiectul de lege al Guvernului vizează reducerea cheltuielilor cu pensiile şi indemnizaţiile de serviciu, jalon inclus în Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR).

Modificările propuse de Guvern vizează calculul pensiilor de serviciu plecând de la vechimea în specialitate, reducerea procentului de calcul raportat la venitul obţinut, stagiul de contributivitate minim fiind similar celui aplicat în sistemul public de pensii.

„Nicio pensie de serviciu nu va putea să mai depăşească veniturile obţinute în perioada activă, (…) pensiile de serviciu urmând să fie calculate în funcţie de contributivitate”, se arată în expunerea de motive a proiectului de lege.

Articolul precedentRomânia, cel mai mare furnizor de combustibil în Ucraina – Fermierii români, în pragul falimentului din cauza importului de cereale
Articolul următor„Muncă fără acte în UK”. Consulatul României la Londra, anunț important pentru români