Edificiul Roman cu Mozaic din municipiul Constanța va fi restaurat după o lungă așteptare printr-un proiect în valoare de 9.869.677 lei. Finalizarea lucrărilor de execuție este estimată pentru luna noiembrie a anului 2023.

„A fost emis Ordinul privind începerea execuției lucrărilor în cadrul proiectului “Restaurarea, conservarea, amenajarea și punerea în valoare a Edificiului Roman cu Mozaic”, începând cu data de 27 octombrie 2022, în condițiile în care au fost îndeplinite obligațiile Antreprenorului referitoare la etapa de proiectare, conform aprobării proiectului tehnic de către Consiliul Județean Constanța, prin HCJ nr. 247/21.09.2022, „anunță CJC Constanța.

Proiectul de restaurare va fi realizat de compania italiană Giano Restauri, specializată în restaurarea monumentelor istorice, iar valoarea totală a contractului este de 9.869.677 lei, fără TVA.

         “Încep îndelung așteptatele lucrări de restaurare, reabilitare și punere în valoare a Edificiului Roman cu Mozaic, o moștenire culturală unică din Sud-Estul Europei, pe care este esențial și obligatoriu să o punem în valoare. În urma lucrărilor, obiectivul va fi accesibil și persoanelor cu dizabilități, așa cum este firesc, iar dotările multimedia vor facilita interacțiunea cu toate categoriile de public. Sper ca lucrările să fie finalizate cât mai repede, pentru ca turiștii și cetățenii acestui județ să se poată bucura de acest deosebit monument istoric”- a declarat președintele Consiliului Județean Constanța, Mihai Lupu.

        Lucrările de protejare și conservare propuse sunt următoarele: 

  • Restaurarea, consolidarea, protecția și conservarea monumentului istoric Edificiul Roman cu Mozaic;
  • Restaurarea, protecția și conservarea mozaicurilor interioare;
  • Restaurarea plasticii fațadei și a acoperișului;
  • Dotări interioare (instalații, echipamente și dotări pentru asigurarea condițiilor de climatizare, siguranță la foc, antiefracție);
  • Dotări pentru expunerea și protecția patrimoniului cultural mobil și imobil.

Intervențiile la nivelul mozaicului și al zidăriei antice vor consta în procedee complexe de curățare și biocidare, în etape strict definite de restauratori și vor putea fi realizate numai după finalizarea consolidărilor și reparațiilor propuse. Conform graficului de execuție, transmis de către Antreprenor, finalizarea lucrărilor de execuție la obiectivul de investiție este estimată pentru luna noiembrie a anului 2023.

Imagine

Sursa: Realitatea de Constanta

Articolul precedentOpririle și staționările neregulamentare, taxate drastic de polițiștii locali 
Articolul următorTermoficare Constanța face angajări