Dragorul maritim „Lt. Dimitrie Nicolescu” al Forțelor Navale ale României va fi integrat, timp de trei săptămâni, într-o grupare navală a NATO, în această perioadă urmând să participe și la un exercițiu bilateral româno-bulgar.

Nava „Lt. Dimitrie Nicolescu” a părăsit, de duminică, portul militar Constanța, urmând ca până în data de 17 noiembrie să fie integrată în Gruparea navală permanentă NATO de luptă împotriva minelor marine – SNMCMG-2 (Standing NATO Mine Counter-Measures Group). În această perioadă, dragorul maritim românesc va desfășura activități de instruire specifice, în Marea Neagră, împreună cu celelalte nave militare din compunerea SNMCMG-2. „Activitățile de instruire pe mare cu aliații, precum și exercițiile multinaționale, contribuie la sporirea interoperabilității la nivel aliat și demonstrează coeziunea, solidaritatea și forța Alianței pentru asigurarea securității fiecărui stat membru și a Alianței în integralitatea sa”, precizează, într-un comunicat de presă, reprezentanții Statului Major al Forțelor Navale SMFN.

Navele au planificate escale în porturi din Georgia și din Bulgaria, dar vor participa și la Exercițiul multinațional bilateral româno-bulgar „Poseidon 18”.

Potrivit SMFN, Comandamentul Maritim NATO de la Northwood, Marea Britanie, (MARCOM) are în subordine patru grupări navale permanente: două sunt compuse din nave mari de suprafață – fregate și distrugătoare, iar celelalte două din nave de lupta împotriva minelor – dragoare și vânătoare de mine. Acestea operează în zona maritima de responsabilitate a NATO, inclusiv în Marea Mediterană și în Marea Neagră, pentru asigurarea securității colective a NATO și pentru descurajarea activităților ilegale și amenințărilor teroriste pe mare.

Gruparea navală NATO din care face parte și dragorul maritim românesc este alcătuită din șase nave militare: nava comandant „Rhein” (Germania), dragorul de mine „Tsibar” (Bulgaria) și vânătoarele de mine „Evropi” (Grecia), „Turia” (Spania), Erdemli (Turcia). Aceasta are ca obiective principale descurajarea activităților ilegale pe mare și asigurarea unui răspuns operațional imediat într-o situație de criză.

Dragorul maritim „Lt. Dimitrie Nicolescu” este comandat de căpitan-comandorul Daniel Gheorma și are un echipaj de 70 de militari, cu o medie de vârstă de aproximativ 27 de ani.

Articolul precedentBărbat electrocutat mortal în timp ce lucra la un pod
Articolul următorVideo/ Băncuțe și coșuri noi de gunoi pe trotuarele proaspăt asfaltate de pe bulevardul Tomis!