Alexandru Mezei, directorul Autorității Navale Române, cea care coordonează operațiunile de ranfluare ale navei Queen Hind, care s-a răsturnat, duminică, în Portul Midia, încărcată cu peste 14.600 de oi, spune că în acest moment nu există un risc biologic din cauza animalelor moarte.

Potrivit directului ANR, în acest moment primează scoaterea oilor care mai sunt încă în viață și redresarea navei, iar apoi colectarea cadavrelor, dar fără să fie pusă în pericol siguranța salvatorilor. „La ora actuală se acționează pentru salvarea eventualelor animale care mai sunt vii, urmând apoi să se curețe acvatoriul de cadavrele existente. Și salvarea animalelor și colectarea cadavrelor trebuie făcută fără să expunem salvatorii la riscuri deosebite. (…) La ora actuală nu există risc biologic”, a precizat Mezei.

Potrivit acestuia, se continuă și cercetările privind condițiile în care vasul s-a răsturnat, după ce a plecat înclinat de la cheu, și cine se face vinovat de producerea accidentului de navigației. „Din declarații a reieșit că la plecare nava ar fi fost înclinată puţin. La navele care încarcă cherestea înclinarea permisă este, spre exemplu, de opt grade. Această navă avea trei grade când a plecat de la cheu. Comandantul a declarat că redresează nava și că nu sunt probleme. Această înclinare nu reprezintă o problemă. Acum investigăm, luăm date de la piloți, comandant. Există contradicții în aceste declarații”, a declarat directorul ANR.

El spune că singurul răspunzător de cum este pregătită nava la plecarea dintr-un port este comandantul acesteia, care își asumă responsabilitatea. „Comandantul este singurul răspunde de marfă și de echipaj și de siguranța navigației. Nu e cineva care urcă la navă și îi spune unde să pună marfa. El își asumă, pentru că el cunoaște. Calculele de stabilitate și le face domnul comandant. (…) Există undeva probabil o cauză. Spre deosebire de voiajele anterioare aveau alt comandant. Este posibil să fi încărcat furajele pe punte și nu în siloz”, a mai explicat Alexandru Mezei.
În cauză, a fost deschis dosar penal pentru neglijență în serviciu, blocarea șenalului navigabil și punerea în pericol a siguranței navigabile.

Referitor la acțiunea de ranfluare a navei, directorul ANR apreciază că aceasta ar putea dura „chiar doi ani”. „Ca să fiu categoric: este ușor să spui că o scoți într-o zi, o lună… Costa Concordia (a fost o navă de croazieră care la 13 ianuarie 2012 s-a ciocnit de o stâncă în apropierea insulei italiene Giglio, din Marea Mediterană, și s-a scufundat – n.r.) a fost scoasă în doi ani. Dacă vine cineva și îmi spune că o scoate într-o săptămâna, lăsați-mă să nu îl cred. Este iarnă, porturi închise… Cercetarea unui astfel de eveniment poate să dureze și doi ani”, a mai declarat directorul ANR.

Nava „Queen Hind” – pavilion Palau, cu 22 de membri de echipaj și care transporta peste 14.600 de oi, s-a răsturnat duminică, în jurul prânzului, în momentul în care efectua manevrele de a părăsi Portul Midia. Toate persoanele aflate la bord au fost salvate, dar unul dintre marinari a căzut în apele mării și a suferit un şoc hipotermic. El a primit medicale din partea unui echipaj de ambulanţă, dar a refuzat să fie transportat la spital. Toţi marinarii de la bord sunt sirieni, iar nava trebuia să ajungă în Libia.
Până în prezent au fost salvate aproximativ 50 de animale în viață, scoase din apă şi din interiorul navei.

Articolul precedentZiua Națională în Constanța: modificări de trasee în transportul în comun
Articolul următorRestricții de circulație în Constanța cu prilejul Zilei Naționale a României