Altădată un oraș plin de turiști, Năvodari îi întâmpină acum, pe puținii care îl mai vizitează, cu miros de canalizare, cu blocuri înalte construite peste tot, dar fără parcare sau spațiu verde. În unele locuri nici măcar nu există semnal la telefon, scrie realitatea.net.
Iar de vină pentru toate acestea ar fi dezvoltarea haotică a zonei de nord a stațiunii Mamaia. Conform Primăriei Năvodari, din anul 2018 au fost emise aproximativ 3.500 de autorizații de construire, majoritatea pentru zona de litoral.
Dar infrastructura nu a fost pe măsura dorințelor dezvoltatorilor imobiliari, așa că au apărut probleme care încă nu au o rezolvare.
Potrivit unui răspuns trimis de Primăria Năvodari cotidianului „Adevărul“, în Năvodari există o canalizare menajeră privată. Aceasta a fost realizată după proiectul aprobat de RAJA, compania furnizoare de apă din Constanța. Municipalitatea nu are o evidență a abonaților, dar recunoaște că mulți agenți economici s-ar fi racordat ilegal la aceasta.
Cum exista suspiciunea că mai multe firme din vecinătatea promenadei deversează ape menajere în sistemul public de colectare ape pluviale, s-au făcut mai multe controale. În paralel, au fost montate baloane obturatoare, după ce a fost golită rețeaua de canalizare pluvială. Astfel, spun reprezentanții primăriei, problema a fost remediată. Însă turiștii spun că pe promenadă se simt în continuare mirosuri dezgustătoare.
Soluția pentru rezolvarea situației, pentru care au început deja procedurile, este, potrivit Primăriei Năvodari, ca rețeaua de canalizare menajeră privată să fie preluată și administrată de către RAJA.
Iar canalizarea nu este singura problemă din zonă. Un consilier local a povestit că blocurile din Mamaia Nord au fost vopsite în toate culorile, deși regulamentul de urbanism spune că acestea ar trebui să fie albe. Mai mult, potrivit noului Plan Urbanistic General, în Mamaia Sat vor fi permise doar construcții de P+1. Cu toate acestea, până la apariția acestui document, în consiliul local se votează pe bandă rulantă planuri urbanistice zonale, prin care investitorii obțin certificate de urbanism care le permit să ridice blocuri de patru sau șase sau opt etaje. Că doar limita e cerul.
Sursa foto Relitatea Plus
Sursa: Realitatea de Constanta