Mamaia și Balcik, două destinații de vacanță sunt în mare parte, ceea ce sunt astăzi, datorită Reginei Maria. Două locuri de poveste unde lumina a răsărit nu din mare, ci din inima unei singure regine

În anul 1920, întinderile de nisip din Mamaia, „cu scoici trandafirii și valuri care se sparg rând pe rănd de mal,”o fac pe Regina Maria să se îndrăgostească de acest ținut și hotărăște să construiască un Castel la Mamaia.Construcția găndită de arhitectul italian Mario Stoppa și condusă de arhitectul C.tin C. Dobrescu este finalizată în anul 1926. De aici începe povestea stațiunii Mamaia. Castelul a atras după sine construcția altor vile și prezența celor care se bucură vară.  Și totuși acest castel nu a gazduit-o în nici-o vară  pe regină.

În anul 1924 insoțiă de pictorul Al Satmary vizitează Balcicul. Construcția castelului Balcic a durat din 1925 până în 1929, întreg complexul fiind construit după planurile și gusturile reginei. La fel ca și la Mamaia, acesta a fost punctul care a dus la transformarea Balcikului.

În Castelul din Mamaia ,regina Maria nu și-a petrecut nicio vară, în schimb, Balcikul a devenit locul ei de suflet. Să fie  acesta motivul pentru care un castel să fie astăzi părăsit și uitat în paragină și altul este înfloritor și vizitat de milioane de turiști? În orice caz, administrația bulgară a înțeles mult mai bine decăt cea romănească ce cadouri turistice a lăsat această regină posterității.

Articolul precedentPorturile maritime au fost redeschise circulației navale
Articolul următorDouă persoane rănite într-un accident la ieșire din Medgidia