1 iunie Ziua Copilului. Nimeni nu știe exact de cât timp se sărbătorește Ziua Copilului pe data de 1 iunie, în România. Se știe, însă, că pentru prima dată 1 iunie a devenit Ziua Copilului în anul 1925, în cadrul Conferinței Mondiale pentru Protejarea și Bunăstarea Copiilor, la Geneva. Atunci mai multe țări au adoptat conceptul.

1 iunie Ziua Copilului. Au existat, însă, şi state care au decis ca ziua copilului să nu fie sărbătorită în 1 iunie, ci într-o altă zi. Printre ţările care o sărbătoresc astăzi se numără Bulgaria, Rusia, China, Polonia, Etiopia, Serbia, Ucraina şi Vietnam.

Ziua de 1 iunie este de fapt Ziua Internaţională pentru Protecţia Copiilor, însă astăzi este sărbătorită în mai multe ţări ca fiind Ziua Copilului. Ziua datează din anul 1950 şi a fost stabilită de către Federaţia Internaţională Democrată a Femeilor de la Congresul de la Moscova (22 noiembrie 1949). Variantele globale majore includ Ziua Universală a Copilului din data de 20 noiembrie, după recomandarea Naţiunilor Unite. 1 iunie Ziua Copilului.

Ziua Internaţională a Copilului a fost proclamată cel dintâi de către Conferinţa Mondială pentru Bunăstarea Copiilor în 1925, iar apoi în 1954, 20 noiembrie a fost declarată Ziua Universală a Copilului. Tot în acest an UNICEF a emis o recomandare care prevedea ca fiecare stat să sărbătorească „Ziua Copilului” (Universal Children’s Day). 1 iunie Ziua Copilului.

1 iunie Ziua Copilului. 1 iunie ar devenit de anul acesta zi liberă, dup[ ce un proiect de lege depus la Senat de parlamentari de la toate partidele a fost votat anul trecut.

1 iunie Ziua Copilului. ‘În societatea actuală, timpul a devenit o resursă critică, atât la birou, cât şi acasă. 24 de ore par să nu mai fie suficiente, iar găsirea unui echilibru între viaţa personală şi cea profesională este o provocare din ce în ce mai mare. Muncim peste program şi facem sacrificii pentru ca cei mici să aibă o viaţă mai bună. Dar de multe ori lipseşte ce e mai preţios pentru ei: prezenţa fizică a părinţilor lor. Să le oferim celor mici timp de calitate şi amintiri pentru o viaţă”, spun parlamentarii în expunerea de motive.

1 iunie Ziua Copilului. Ei argumentează necesitatea ca 1 iunie să fie zi liberă prin aceea că ”trăim într-o societate dominată de valori materiale”, iar ”de Ziua Copilului în majoritatea grădiniţelor şi şcolilor primare din România se organizează evenimente pentru a-i celebra pe cei mici, iar copiii evoluează în cadrul acestor spectacole”.

1 iunie Ziua Copilului. ”Lipsa părinţilor din cadrul acestor evenimente are implicaţii psihologice negative în dezvoltarea copiilor. În afara dorinţei de a-i face mândri şi de a primi aprecierea părinţilor, copiii au nevoie de susţinere în cadrul evenimentelor unde performează, evenimente care au o încărcătură emoţională ridicată şi reprezintă o sursă de stres pentru ei”, explicau semnatarii, arătând că nu toţi angajatorii au disponibilitatea de a acorda o zi de concediu părinţilor de 1 iunie.

Articolul precedentSărbătoare mare pentru ortodocși de 1 iunie – Ce sfânt important e prăznuit
Articolul următor Comitetul maritim din Turcia, vizită la CERONAV