Începând cu data de 15 mai 2020, Curtea de Arbitraj Comercial și Maritim Constanța își va relua activitatea.

În contextul actual, privind măsurile de distanțare socială și limitare a răspândirii pandemiei, Conducerea Curții a luat măsuri sporite de protecție, astfel că ședințele de judecată se vor desfășura la sediul CCINA Constanța, care permite distanțarea socială, neexistând niciun risc de aglomerare a sălii de judecată. Se va fixa doar câte un termen de judecată pe zi, cu respectarea orei programate, pentru a permite dezinfecția și aerisirea corespunzatoare a sălii, informează  CCINA Constanța.

În ceea ce privește evitarea aglomerării sălii, arbitrajul are un mare avantaj, întrucât ședintele de judecată nu sunt publice, sunt confidențiale, la acestea participând doar membrii Tribunalului arbitral și reprezentanții părților.

Se va pune în vedere părților ca orice înscrisuri să fie transmise electronic, înainte de termenul de judecată. De asemenea, părțile vor trebui să respecte măsurile impuse de autorităti, privind purtarea măștii de protecție pe durata ședințelor de judecată.

În condițiile în care, din cauza întreruperii activității instanțelor pe perioada stării de urgență, este de așteptat ca instanțele de judecată să fie foarte aglomerate, după reluarea activității acestora, iar termenele de judecată ce vor fi stabilite vor fi foarte lungi, recomandăm indreprinzătorilor să introducă în viitoarele contracte comerciale cu partenerii de afaceri clauza arbitrală, iar pentru contractele aflate în derulare să încheie acte adiționale, prin care să introducă clauza arbitrală.

Articolul precedentRafinăriile Petromidia și Vega repornesc unitățile de producție oprite pentru revizie
Articolul următor245 de cazuri de coronavirus în județul Constanța Bilanțul în România a ajuns la 13.837