Constănțenii ar putea rămâne fără apă caldă din cauza datoriilor pe care Electrocentrale Constanţa (CET Palas) le are către furnizorii de gaze și apă, datorii care se ridică la aproape 20 de milioane de lei.

Potrivit RAJA Constanța, întrucât, la ora actuală, Societatea Electrocentrale Constanta SA înregistrează un debit în valoare totală de 2.887.510,77 lei, reprezentând contravaloare facturi apă-canal și penalități de întârziere aferente perioadei aprilie – iulie 2018, societatea se vede nevoită să pună în aplicare prevederile contractuale și să sisteze furnizarea serviciilor de alimentare cu apă potabilă începând cu data de luni, 13 august.

„Menționăm faptul că RAJA SA a întreprins toate demersuri legale în vederea recuperării acestor debite. Astfel, între reprezentanții RAJA SA și cei ai Electrocentrale Constanta SA au avut loc numeroase întâlniri de soluționare a acestei situații pe cale amiabilă. Mai mult, în vederea recuperării creanțelor, au fost transmise notificări și somații de plată prin executor judecătoresc”, spun reprezentanții regiei de apă.

Aceștia precizează că, la rândul ei, regia este obligată să achite facturile emise de către furnizori, „costurile pentru transportul și tratarea apei potabile, dar și epurarea apelor uzate la cei peste două milioane de abonați fiind semnificative” și, de asemenea, este obligată să achite la zi impozitele, taxele și redevențele către bugetele locale și de stat, precum și să ramburseze sumele împrumutate de la BERD pentru cofinanțarea programelor europene. „Nerecuperarea debitelor acumulate pune societatea RAJA SA Constanţa în imposibilitatea de achita facturile furnizărilor şi implicit, dincolo de voința noastră, de a priva toți consumatorii de serviciul public de alimentare cu apă şi de canalizare”, mai spun sursele citate.

Astfel, pentru ca debitul înregistrat să nu mai crească, în cazul în care Societatea Electrocentrale Constanta SA nu-şi va achita facturile restante,  începând cu data 13 august, unitatea va fi debranșată de la rețeaua de alimentare cu apă şi canalizare în vederea recuperării întregii datorii.

De asemenea, și ROMGAZ a anunțat că are de încasat datorii restante în valoare de peste 16 milioane lei de la Electrocentrale Constanţa şi avertizează asupra posibilității de sistare a livrărilor de gaze naturale. „ROMGAZ a efectuat, începând cu data de 1 octombrie 2017 în baza contractului încheiat cu Electrocentrale Constanţa, livrări de gaze naturale în conformitate cu solicitările clientului. Pe tot parcursul derulării contractului, Electrocentrale Constanţa a înregistrat datorii restante. Până în prezent, facturile aferente consumului, la data de 30 iunie 2018, se ridică la suma de peste 15,76 milioane lei, din care datoria restantă, facturată, este de 1,158 milioane de lei”, se precizează într-un comunicat al ROMGAZ.

Datoriile restante, care au ajuns în prezent la peste 16,28 milioane de lei, au fost eșalonate, printr-o convenție încheiată în luna aprilie a acestui an, dar, din aceste datorii, Electrocentrale Constanţa a achitat până la 31 iulie 1,271 milioane de lei, reprezentând primele două rate de eșalonare şi parțial a treia rată, la care se adaugă dobânzi aferente.

Reprezentanții ROMGAZ subliniază că, în lipsa plăților imediate a datoriilor conform contractului, societatea va fi obligată să sisteze livrările de gaze naturale către Electrocentrale Constanţa.

Articolul precedentTată și fiu, răniți după ce au intrat cu skijet-ul într-un dig din Mamaia
Articolul următorAtenție. Începe dezinsecția la Constanța