Consiliul Naţional al Elevilor lansează un atac la adresa cultelor religioase, pe are le acuză că sunt „experte în educaţie” și că, mai nou, contestă diversitatea şcolară. Asociația elevilor consdieră că este îngrijorător faptul că în România încă există dezbateri pe acest subiect.

Consiliul Naţional al Elevilor a transmis că susţine cu fermitate principiul incluziunii, al diversităţii şi al non-discriminării şcolare, privind orice fel de criteriu: rasă, etnie, sex, orientare sexuală, convingeri religioase, în contextul în care reprezentanţii cultelor religioase şi ai Bisericii Ortodoxe Române au propus introducerea disciplinei „religie” în programa examenului de Bacalaureat şi eliminarea principiului diversităţii care guvernează sistemul de învăţământ preuniversitar. „Privim cu dezamăgire cum profesorii nu sunt încurajaţi astfel să adopte o atitudine non-discriminatorie faţă de elevi, lucru ce poate conduce inclusiv la un număr sporit de cazuri de bullying în rândul elevilor, pe acest subiect”, mai precizează CNE.

„Luni, 13 martie, am fost martorii unor declaraţii venite în spaţiul public din partea reprezentanţilor cultelor religioase şi ai Bisericii Ortodoxe Române. Printre propunerile acestora, se numără şi introducerea disciplinei «religie» în programa examenului de Bacalaureat şi eliminarea principiului diversităţii care guvernează sistemul de învăţământ preuniversitar, prin înlăturarea orientării sexuale din lista criteriilor în funcţie de care profesorii sau elevii nu pot discrimina”, a transmis Consiliul Naţional al Elevilor, joi, într-un comunicat de presă.
 
Consiliul Naţional al Elevilor mai precizează că „susţine cu fermitate principiul incluziunii, al diversităţii şi al non-discriminării şcolare, privind orice fel de criteriu: rasă, etnie, sex, orientare sexuală, convingeri religioase, etc.”
 
„Este îngrijorător faptul că în România încă există dezbateri pe acest subiect, în condiţiile în care în celelalte ţări europene este înrădăcinat deja principiul diversităţii în societate, fapt ce se reflectă şi în asigurarea respectării lui şi în şcolile din respectivele state. Privim cu dezamăgire cum profesorii nu sunt încurajaţi astfel să adopte o atitudine non-discriminatorie faţă de elevi, lucru ce poate conduce inclusiv la un număr sporit de cazuri de bullying în rândul elevilor, pe acest subiect. Mai mult decât atât, veridicitatea propunerilor venite din partea cultelor religioase este contestată de CNE, luând în calcul atribuţiile acestora, care nu se află în concordanţă cu activitatea din sectorul de educaţie. Şcoala reprezintă mediul în care elevii aleg să se formeze, fiind printre primele contacte ale unui copil cu mediul exterior familiei. Tocmai de aceea, acceptarea elevilor care fac parte din categoriile de minorităţi prezentate mai sus constă în primul rând în susţinere din partea cadrelor didactice”, mai indică sursa citată.
Articolul precedentAnunț pentru toți clienții BCR – Au fost depistate tentative de fraudă
Articolul următorSCANDALUL ia amploare: Ucraina REFUZĂ măsurătorile pe Bâstroe!Ce fac autoritățile române