Institutul Național al Patrimoniului, Primăria Constanța și Asociația ARCHÉ organizează, sâmbătă, 09 iunie, Conferința „Conservarea şi reactivarea patrimoniului construit”, corelată cu includerea Cazinoului din Constanţa în programul Europa Nostra „7 Most Endangered”(7ME).
Reunind experți internaționali în domeniul conservării patrimoniului construit și finanțărilor europene, evenimentul va aduce în atenția publicului exemple de bune practici în care patrimoniul a redevenit o resursă identitară și economică pentru comunitate, precum Muzeul și atelierul lui Victor Horta din Bruxelles, Sinagoga din Subotica, precum și alte exemple din Olanda și România.
Conferința va aborda, în prima parte, tema Protejării patrimoniului construit Art Nouveau. Astfel, despre restaurarea casei și atelierului lui Victor Horta, punând accent pe impactul cercetărilor preliminare asupra planului general de conservare, va vorbi doamna Barbara Van der Wee, arhitect specializat în conservarea, restaurarea și revitalizarea patrimoniului, profesor și director de programe al Centrului internațional pentru conservarea clădirilor și orașelor istorice „Raymond Lemaire” din cadrul KULeuven din Belgia. De asemenea, reprezentantul Europa Nostra Serbia, doamna arhitect Viktorija Aladžić, va prezenta procesul de revitalizare a Sinagogii din Subotica din ultimii 40 de ani, culminând cu includerea clădirii în programul „7 Most Endangered”. Viktorija Aladžić este profesor asistent la Facultatea de Inginerie Civilă din Belgrad și director al Departamentului de Urbanism și Arhitectură. Peter Bond, inginer britanic și expert Europa Nostra, va dezbate problemele și dificultățile întâlnite de-a lungul timpului în programul „7 Most Endangered”. Acestea vor fi ilustrate prin două studii de caz – Mănăstirea Setubal și Bisericile de lemn din Transilvania și Oltenia. Prezentările vor fi urmate de o scurtă discuție, moderată de Irina Iamandescu, președinte ICOMOS România și director adjunct al Institutului Național al Patrimoniului.
În partea a doua a conferinței va fi abordată tema Patrimoniului și dezvoltării durabile. Domnul Joep de Roo, fondatorul și directorul Eurodite, compania cu sedii în București și Haga activând în domeniul dezvoltării resurselor europene, va susține o prelegere despre viața siturilor urbane de patrimoniu, exemplificată cu cazuri olandeze de transformare și valorizare. Domnul Ionuț Țața, fondator și CEO al companiei de consultanță și tehnologie Iceberg și președinte al Clusterului pentru Inovare și Tehnologie va vorbi despre bune practici și modele alternative pentru finanțarea și valorificarea patrimoniului cultural. Prezentările vor fi urmate de o scurtă discuție, moderată de Eugen Pănescu, membru al Consiliului European al Arhitecților.
Conferința se bucură de asemenea de participarea lui Mircea Diaconu, membru al Parlamentului European și unul dintre promotorii principali ai proiectului Anului European al Patrimoniului, sub egida căruia se află și prezentul eveniment.
Conferinţa face parte din evenimentele organizate în weekend-ul 9 – 10 iunie de către Institutul Național al Patrimoniului cu prilejul Zilei Mondiale Art Nouveau în Constanţa, Târgu Mureş şi Timişoara, cu scopul de a crește gradul de cunoaștere și apreciere a patrimoniului Art Nouveau din Romania în rândul publicului larg.