Conducerea Spitalului Clinic Județean de Urgență din Constanța spune că Secția de psihiatrie de la Palazu Mare ar urma să fie renovată până la sfârșitul anului, fondurile necesare venind de la Consiliul Județean după rectificarea bugetară.

„Noi am făcut o evaluare tehnică acolo și vrem să începem reabilitarea secției, dar pe cât putem, pentru că nu avem unde să mutăm pacienții. Încercăm de mult să găsim soluții, dar nu avem unde să îi mutăm, nu avem o clădire care să ne permită actul medical”, a explicat managerul general al Spitalului Clinic Județean de Urgență din Constanța, Cătălin Grasa.

El a precizat că luna aceasta se așteaptă să-i fie alocate fondurile necesare de la Consiliul Judeţean, iar lucrările să înceapă imediat ce este posibil. „O să primim luna aceasta 350.000 de lei de la Consiliul Județean, la rectificarea bugetară, și ne apucăm de renovare, astfel încât interiorul clădirii să fie terminat până la sfârșitul anului”

Potrivit managerului Spitalului Județean din Constanța, actuala locație în care funcționează Secția de psihiatrie nu a fost construită ca un spital, iar problemele vor fi rezolvate abia când va exista o clădire nouă. „Problema se va rezolva însă cu adevărat abia atunci când va fi o clădire nouă. Aceasta a fost construită în anii ’50, a fost Casa Agronomului, iar secția funcționează acolo din anii ‘70. Deci ne desfășurăm acolo activitatea într-o clădire care nu a fost construită ca un spital. Sunt camere ce au fost construite ca birouri, nu saloane”, a declarat Cătălin Grasa.

El a precizat că momentan în Secția de psihiatrie sunt internate aproximativ 50 de persoane, dintr-o capacitate de 70 de paturi.

Reacția conducerii SCJU Constanța vine în urma unei postări pe Facebook a USR Constanţa, care preciza că secția „arată ca un loc unde s-ar putea turna filme horror”.

„Paturi vechi, cearceafuri pătate, pereți scrijeliți cu mesaje ale foștilor pacienți, toalete insalubre, tavane din care curge apa – un tablou de care au parte zilnic pacienții și cadrele medicale. România se află pe locul doi în Europa din punct de vedere al incidenței bolilor mintale. Statul român este departe de a fi pregătit să îi ajute pe pacienții cu tulburări psihice. Dar la Constanța, situația este mult mai gravă. Constanța este singurul județ unde nu există o secție de bolnavi cronici”, se arată în postarea celor de la USR Constanța.

Articolul precedentUSR Constanța despre Secția de psihiatrie de la Palazu Mare: s-ar putea turna filme horror
Articolul următor„Sărbătoarea Tradițiilor și Meșteșugurilor Dobrogene”, la Pavilionul Expozițional Constanța