Ministerul de Interne vrea ca stabilirea domiciliului la adrese la care locuiesc deja prea multe persoane să nu mai fie posibilă. Mai mult, polițiștii vor putea verifica dacă cei care vor să fie luați în spațiu sau să obțină viză de flotant chiar locuiesc unde declară. Toate acestea printr-un proiect de ordonanță, pus recent în dezbatere publică, menit să combată fraudele electorale sau obținerea unor beneficii precum înscrierea copiilor la anumite școli. 

 

Potrivit proiectului de ordonanță, cei care vor sa isi stabileasca domiciliul sau resedinta la o anumita adresa, adica sa obtina o viza de flotant sau sa fie luati in spatiu, nu vor mai putea face acest lucru daca la adresa respectiva sunt inregistrate mai mult de 10 persoane, decat daca fac parte din familia extinsa a proprietarului. 

Mai mult, angajații de la Evidența Persoanelor, cu ajutorul polițiștilor, vor putea verifica dacă cei care cer schimbarea domiciliului sau reședinței chiar locuiesc la adresa declarată și, în cazul în care nu o fac, buletinele le-ar putea fi anulate.

 

Ministerul de Interne vrea să-i descurajeze pe cei care își schimbă domiciliul pentru a obține diverse beneficii, precum înscrierea copiilor la anumite unități de învățământ, sau pe cei care schimbă adresa din buletin pentru a vota în diverse localități.

Totodată, proiectul prevede și modificări în ceea ce privește termenul de valabilitate a actelor, astfel încât regulile din România să fie similare cu cele europene. Cartea de identitate a minorilor, cu vârsta cuprinsă între 14 și 18 ani, va fi valabilă 5 ani, în timp ce actele adulților vor fi reînnoite o dată la 10 ani. Ordonanța a fost pusă recent în dezbatere publică de Ministerul de Interne și va intra în vigoare dacă va fi adoptată de Guvern.

Articolul precedentHARTA salariilor minime: Care este EVOLUȚIA în alte state și ce își PERMIT românii să cumpere
Articolul următorFOTO Impact devastator: Un mort și un rănit grav, după ce mașina în care se aflau a intrat într-un copac