Cel mai mare pericol legat de reforma pensiilor speciale este ca legea să fie adoptată, după care termenele să fie prorogate, astfel încât reforma să nu se întâmple niciodată, spune la RFI vicepreședintele USR Claudiu Năsui.

„Măcar acum mi se pare că domnul Budăi a înțeles că toate pensiile de serviciu sunt pensii speciale, toate pensiile care sunt date prin legi speciale și plătite prin bugetul de stat sunt speciale, deci ăsta este deja un lucru bun. Așteptăm să vedem amendamentele, pentru că din conferința de presă a domnului Budăi înțelegem că vor fi niște amendamente la proiectul Guvernului, care e deja pe circuit, așteptăm să le vedem, să înțelegem exact ce vor să facă cu ele, dar orice merge în direcția desființării acestor pensii speciale USR a susținut și va susține (…). Deci este un lucru binevenit”, spune Claudiu Năsui.

Vicepreședintele USR se teme că anumite măsuri privind pensiile vor fi prorogate.

„Aș trage un semnal de alarmă și anume faptul că acel gradualism de care vorbea domnul Budăi, dar așteptăm să vedem amendamentele, să vedem exact unde se întâmplă acea trecere treptată, care poate fi folosită de o clasă politică interesată să mențină aceste pensii speciale, pentru a îndeplini temporar jalonul din PNRR, să spună uitați, am trecut legea, după care să se facă un lucru care în România se face extrem de des și anume să se proroge termenul, pur și simplu să zică prorogăm termenul de la care începe această creștere graduală a vârstei de pensionare până la 65 de ani sau diverse lucruri (…). Acesta este pericolul, pentru că la cât de mult am văzut că luptă acest Guvern să nu îndeplinească acest jalon, proiectul de lege pus pe circuit de exemplu, de desființare a pensiilor speciale nu desființează nici măcar o singură pensie specială, este o mică cosmetizare a sistemului, au crezut că pot să prostească Comisia Europeană să accepte, iată că CE nu a acceptat (…). Orice abordare graduală poate să însemne că doar vor să îndeplinească pe termen scurt un jalon și pe termen lung să-și asigure faptul că vor putea proroga termene, așa cum au făcut-o cu nenumărate legi încălcate anual de către stat prin prorogare de termene și deci să nu se întâmple niciodată, acesta este riscul principal pe care îl văd la această abordare graduală”, încheie Năsui.

Vârsta de pensionare va crește treptat la 65 de ani pentru toți românii, nici o pensie nu va mai depăși venitul aflat în plată, magistrații nu vor mai putea să-și aleagă perioada la care se raportează pensia, lucru care se va întâmpla treptat, iar pensiile militare vor fi și ele supuse reformei. Măsurile au fost anunțate de ministrul Muncii, Marius Budăi, întors recent de la Bruxelles.

Sursa: Realitatea Din USR

Articolul precedentAccident pe DN22, autotren intrat în gardul unui imobil
Articolul următorGeorge Simion face ce știe el cel mai bine: SCANDAL. A dat buzna în biroul lui Marcel Ciolacu VIDEO