Institutul Băncii Europene de Dezvoltare  și Europa Nostra, organizație de patrimoniu din Europa, au publicat astăzi un raport tehnic și financiar privind reabilitarea Cazinoului din Constanța, România, clădire listată ca una dintre cele mai periclitate 7 situri din Europa în 2018.

Construit în 1910, Cazinoul din Constanța a devenit un reper al țărmului Mării Negre. Daniel Renard,arhitectul care a proiectat clădirea, a optat pentru expresivitatea opulentă a Art Nouveau-ului pentru a ilustra modernizarea României în timpul domniei lui Carol I.

Experții europeni susțin că aranjamentele în care Contractorul (Compania Națională de Investiții) își asumă întreaga responsabilitate pentru proiectarea detaliată a Cazinoului, împreună cu abordarea exclusiv administrativă a gestiunii contractului principal  sunt considerate cu totul nepotrivite cu circumstanțele, și creează riscuri deosebit de mari ca proiectul să fie un eșec în termeni de calitate, cost și timp. Lipsa de implicare a Proprietarul ui (Primăria Municipiului Constanța) în etapa de construcție este, de asemenea, o decizie regretabilă.

Se solicită începerea, cât mai repede posibil, a lucrărilor de protecție, pentru a se evita deteriorarea Cazinoului într-o și mai mare măsură înainte de începerea lucrărilor propriu-zise , dar și evaluarea elementelor de protecție împotriva mării.  Să se ia în considerare sporirea protecției prin construirea unui dig în larg pe partea estică, similar celui situat pe partea sudică.

„Cazinoul este o clădire reper situată într-un punct important al orașului și merită, să fie restaurat la vechea sa splendoare pentru a putea găzdui activități sociale și comunitare. Utilitatea acestei inițiative este confirmată de alocarea de către Guvern a unor fonduri substanțiale pentru reabilitarea clădirii (12 milioane euro). Proprietarul și operatorul Cazinoului, Primăria Municipiului Constanța), transferă responsabilitatea pentru lucrările de construcție și proiectare privind Cazinoul Companiei Naționale de Investiții printr-un acord valabil până la începutul anului 2019.

Cu toate acestea, Compania Națională de Investiții (CNI) pare nerăbdătoare să înceapă lucrările, poate din dorința de a respecta acordul dintre Primăria Municipiului Constanța (PMC) și Ministerul Dezvoltării Regionale (MDRAP),  în ciuda lipsei de pregătire și folosind o strategie similară cu cele abandonate anterior.

Recomandăm insistent ca Primăria Municipiului Constanța (PMC) și Compania Națională de Investiții (CNI) să revizuiască aceste aranjamente privind pregătirea proiectului și strategia de gestiune a contractului, făcând mai multe schimbări” precizează într-un comunicat de presă, Asociația ARCHÉ.

 

 

Articolul precedent15 scafandri caută un bărbat dispărut în mare, în Dana 85 a Portului Constanța
Articolul următorUltimul week-end cu autobuzele liniei estivale CiTy Tour