Campania „Constanța colectează selectiv“, prin care Primăria Constanța invită locuitorii orașului să conștientizeze obligațiile pe care le avem cu toții pentru păstrarea unui mediu curat și sănătos, continuă.

Zona pilot vizată este cartierul Faleză Nord, unde angajații Serviciului Igienă Publică împart pliante locuitorilor, lipesc afișe la scările de bloc și informează localnicii despre modificările legislative și despre obligațiile pe care le au cu privire la colectarea selectivă a deșeurilor și depozitarea lor în platformele special amenajate.
Mai exact, constănțenii trebuie să știe că legislația în domeniu s-a modificat și, începând de la 1 iulie 2019, toată România trebuie să colecteze deșeurile selectiv pe patru fracții astfel:
• plastic/metal
• hârtie/carton
• sticlă
• deșeuri menajere/amestecate
Este interzisă amestecarea deșeurilor, abandonarea și depozitarea acestora în afara spațiilor special amenajate, conform Legii nr. 211/2011. În plus, OG 74/2018 impune aplicarea sistemului de plată numit „Plătește pentru cât arunci”, motiv pentru care, în curând, constănțenii care nu vor colecta selectiv deșeurile, dacă vor depăși o anumită cantitate de gunoi vor fi taxați extra. Dacă nu respectăm aceste prevederi, atât autoritățile, cât și cetățenii vor plăti taxe suplimentare pentru colectarea incorectă a deșeurilor din gospodării.
Începând din această săptămână a fost suplimentat numărul mașinilor care colectează deșeurile reciclabile, astfel că deșeurile reciclabile sunt colectate separat față de cele menajere în toate zonele orașului.
Chiar dacă toți constănțenii cărora li s-a explicat faptul că deșeurile trebuie colectate selectiv au spus că știu și că au început deja să facă acest lucru, multe dintre tomberoanele platformelor pentru colectare selectivă sunt goale, iar lângă acestea sunt depozitate pungi cu deșeuri. Există persoane, și nu puține, care nici nu se mai deranjează să coboare din mașină aruncând gunoiul din mers în apropierea platformelor. În schimb, reproșează mizeria de pe străzi
și faptul că zona modulelor de colectare a deșeurilor se transformă în focar de infecție. „Prin urmare, amintim constănțenilor care sunt surprinși că aruncă deșeurile în alte locuri decât în cele special amenajate că riscă sancțiuni contravenționale cuprinse între 400 și 800 de lei pentru persoanele fizice și între 500 și 1.000 de lei pentru persoanele juridice”, au transmis reprezentanții Primăriei Constanța.
Aceștia fac și un apel la constănțenii care constată astfel de fenomene antisociale să apeleze cu încredere Direcția Generală Poliția Locală la numerele de telefon: 0241484205-Dispecerat sau 0799/606142- WhatsApp.

Articolul precedentYacht Fish Delta se deschide pe 26 septembrie
Articolul următorConstănțeni fără apă caldă la robinete