Baschetbalistele CSM Constanța au reușit calificarea   în finala Ligii Naționale, după ce a trecut duminică de FCC Baschet UAV Arad în meciul decisiv din semifinale, scor 73-68. Constanța se va duela în ultimul act cu Sepsi Sf. Gheorghe, campioana ultimelor cinci sezoane în România.

Constanța a încheiat sezonul regulat pe locul al doilea, cu 16 victorii și patru înfrângeri, la egalitate cu echipa din Arad, însă în urma meciurilor din sezonul regulat a avut asigurată poziția mai bună. După ce în primul tur de playoff Constanța a trecut fără probleme, în două meciuri, de Hoya ACS KSE Târgu Secuiesc, avantajul terenului propriu s-a dovedit decisiv în seria din semifinale cu arădencele.

Accederea în finală a venit după două victorii pe teren propriu, despărțite de un insucces în deplasarea la Arad. Americanca Keyona Hayes a fost principala realizatoare în victoria decisivă de duminică, cu 28 de puncte și 8 recuperări, însă principalul atu al echipei a fost rotația lungă. Nouă dintre cele 12 jucătoare din lot au evoluat de-a lungul seriei și, un fapt îmbucurător și pentru baschetul românesc, șase dintre ele au fost românce.

De altfel, Alina Podar, una dintre liderele actualei generații, a fost principala marcatoare a primului meci din serie, cu 25 de puncte, iar în partida decisivă a contribuit cu 8 puncte și 4 pase decisive.

Proiect cu pedigree de baschet 3×3

Proiectul CSM Constanța, care a pornit la drum în primăvara anului trecut, a reunit sportul constănțean sub aceeași umbrelă și sub aceeași identitate.

Dacă alte secții aveau deja tradiție, baschetul feminin a început de la zero, sub comanda unui cuplu de antrenori inedit, format din Tatiana Gallova (Slovacia) și Norbert Kovasch. Pedigree-ul acestei echipe vine din determinarea și spiritul baschetului 3×3, disciplină la a cărui dezvoltare Constanța a contribuit din plin în ultimii ani.

Tatiana Gallova a fost antrenoarea lotului olimpic al României la Tokyo 2020 și are o vastă experiență în baschetul 3×3, antrenând echipa Austriei încă de la Campionatele Europene din 2016, de la București, atunci când a avut primul contact cu baschetul românesc.

Din lotul actual al Constanței fac parte mai multe jucătoare, precum Alina Podar, Teodora Manea, surorile Bianca și Denisa Fota sau Anisia Croitoru, care au evoluat constant în ultimii ani în competițiile de baschet 3×3, atât intern în turneele Sport Arena Streetball și cele ale Federației Române de Baschet cât și în competițiile FIBA 3×3 Women’s Series sau Campionate Europene și Mondiale.

Imagine

 

 

Sursa: Realitatea de Constanta

Articolul precedentDestinațiile preferate de români pentru Paștele acesta
Articolul următorApele Române evaluează ofertele de închiriere a plajelor turistice ale Mării Negre