Mamaia va fi înverzită din nou după modelul stațiunii din anii `80, cu o lizieră ce va proteja plaja. Liziera cu arbuști de diferite dimensiuni de pe plajă va avea, pe lângă rolul estetic, și un rol de stopare a eroziunii eoliene,

 

 “Este oficial: plantăm prima barieră verde pe litoralul nostru! Mulți încă își amintesc că în anii ’70 și ’80 există o lizieră la marginea plajelor din Mamaia. Acestea aveau atât un rol peisagistic, dar și de protecție împotriva vânturilor puternice care măturau plajele noastre, transportând nisipul în toată stațiunea. Aceste perdele forestiere au dispărut, treptat, în totalitate, lăsând litoralul nostru parcă un pic mai trist”, a declarat Bogdan Bola, directorul ABADL.

Imagine

Perioada de plantare a perdelei forestiere de pe plaja Mamaia – Năvodari este prevazută pentru lunile de primăvară ale anului următor (martie – mai) după finalizarea lucrărilor de înnsipare aprobate prin proiect.

Perioada de plantare este prevazută în lunile de primăvară ale anului următor (martie – mai) după finalizarea lucrărilor de înnisipare aprobate prin proiect. Astfel, optimizând proiectul existent de stopare a eroziunii, se vor planta peste 650 de puieți pe o lungime de aproximativ patru kilometri. Speciile propuse spre plantare la limita plajei, care au cele mai mari șanse să “prindă” în nisip, sunt sălcioara (Eleagnus angustifolia), cătina albă și cătina roșie. Pe lângă contrastul vizual plăcut (acestea vor fi aranjate pe trei rânduri), alternarea de arbuști cu înălțimi diferite va crea cea mai bună barieră împotriva eroziunii eoliene.

„Am avut grijă ca această perdea forestieră, prima măsură de acest gen luată după Revoluție, să fie implementată prin fonduri europene, fără să modifice în niciun fel costul total al proiectului și nici timpul de execuție. După plantare însă, va depinde doar de noi cum vom avea grijă de ea – ABADL de întreținerea ei curentă și de cetățeni cum o vor ocroti și o vor respecta. Dacă va fi un succes, nu ne vom opri aici, existând pe viitor posibilitatea de a face aceleași perdele forestiere și în alte părți ale litoralului nostru.”, mai spune Bogdan Bola.

Imagine

 

Sursa: Realitatea de Constanta