Primăria Constanța implementează, de la 1 noiembrie, un proiect pilot pentru decongestionarea traficului pe strada Cișmelei, în zona școlii nr. 29 “Mihai Viteazul”.

Este vorba despre un plan complet de resistematizare rutieră și pietonală care cuprinde instituirea de sensuri unice pe Aleea Lotus și strada Nufărului, mutarea stației de autobuz mai aproape de școală, dar și crearea unei zone de drop-on- drop-off pentru părinții care își aduc copiii la cursuri, cu autoturismul.

Potrivit reprezentanților Primăriei Constanța, zona devine una cu mari probleme în trafic la orele în care elevii sunt aduși și apoi luați de la școală, iar noile reglementări au fost aplicate în urma discuțiilor purtate atât cu conducerea unității de învățământ, cât și cu Poliția Rutieră și compania de transport în comun.
„Pe de o parte, acest proiect pilot este menit să fluidizeze traficul rutier pe strada Cișmelei și, pe de altă parte, vine ca o facilitate pentru părinți și copii. Acest proiect vorbește despre modul în care copiii vor ajunge cu autobuzul până la școală, cadrele didactice și-au dat acordul să preia copiii și, ca un prim pas până la momentul în care ei vor călători numai cu autobuzul, am creat o zona de drop on drop off, o zona în care părinții care vin cu mașina își vor lăsa copiii, iar profesorii îi vor prelua”, a declarat directorul Companiei de Transport în comun, Bogdan Niță.

Astfel, în zona noii stații de autobuz, trotuarul a fost prelungit și reabilitat, a fost creat un culoar pe care elevii pot ajunge din stație chiar până în curtea școlii și a fost amenajată o zonă în care părinții pot opri autoturismele pentru ca elevii să coboare din mașină, să fie preluați de cadre didactice, pe trotuar și să fie însoțiți apoi către cursuri. Primăria Municipiului Constanța dar și conducerea unității de învățământ și reprezentanții companiei de transport îi încurajează în același timp pe părinți să ia în considerare varianta trimiterii copiilor la școală cu autobuzul, urmând ca aceștia să fie preluați din stație de profesori voluntari și polițiști locali.
“Da, s-a făcut acest trotuar, această zonă delimitată. Pe această zonă, copilul poate merge în siguranță către școală. Este un proiect la care lucrăm de câteva luni. Din cauza problemelor care apar în fața școlii și a blocajelor, din cauza ambuteiajelor pe strada Cișmelei, chiar și copiii care vin cu autobuzul întârzie spre școală”, a declarat directorul școlii nr. 29, Denis Ion Ciorogaru.

În completarea acestor măsuri a fost creată o altă zonă de drop on- drop off, în spatele școlii, pe strada Nufărului. Aici, treptele și trotuarul au fost reabilitate și a fost amenajat un alt culoar pietonal dinspre strada Sucevei. În plus, strada Nufărului va deveni arteră cu sens unic dinspre Aleea Lotus spre strada Suceava, iar pe Aleea Lotus, sensul unic se va institui dinspre strada Suceava spre aleea Umbrei. Părinții sunt sfătuiți să folosească această rută pentru a-i aduce pe copii la școală.
La orele de vârf, echipajele poliției locale vor dirija circulația și îi vor supraveghea pe copii.

Noile reglementări vor intra în vigoare de la 1 noiembrie.

Articolul precedentScandal cu mașini vandalizate, în Tomis Nord (VIDEO)
Articolul următorZeci de mii de țigarete de contrabandă, descoperite de polițiștii constănțeni