Ziua internaţională a educaţiei este marcată la 24 ianuarie, potrivit Rezoluţiei adoptate de Adunarea Generală ONU la 3 decembrie 2018, în cadrul Reuniunii globale a educaţiei care s-a desfăşurat la Bruxelles, Belgia, în zilele de 3-5 decembrie 2018.
Adoptarea Rezoluţiei 73/25 „Ziua internaţională a educaţiei”, de către Nigeria şi alte 58 de state membre, în cadrul Reuniunii globale a educaţiei, de la Bruxelles, a demonstrat voinţa politică neclintită de a sprijini acţiunile eficiente pentru educaţie incluzivă, echitabilă şi de calitate pentru toţi, fără de care ţările nu ar reuşi să atingă egalitatea de gen şi să rupă ciclul sărăciei care lasă în urmă milioane de copii, tineri şi adulţi neşcolarizaţi. În prezent 258 de milioane de copii şi tineri nu frecventează şcoala; 617 milioane de copii şi adolescenţi nu pot citi şi nu pot efectua exerciţii matematice de bază; mai puţin de 40% dintre fetele din Africa sub-Sahariană termină şcoala primară şi aproximativ patru milioane de copii şi tineri refugiaţi sunt fără şcoală, subliniază www.un.org.
Comunitatea internaţională a reiterat, astfel, în cadrul Reuniunii, faptul că educaţia, un drept fundamental al omului, are un rol esenţial în construirea unor societăţi durabile şi rezistente contribuind la realizarea tuturor celorlalte obiective de dezvoltare durabilă. Reuniunea globală a educaţiei a fost convocată de UNESCO, în calitate de agenţie specializată a ONU pentru educaţie şi a fost prima, la nivel global, de la adoptarea în septembrie 2015 a Agendei 2030: „transformarea lumii noastre: Agenda 2030 pentru dezvoltare durabilă”.