Marți, 4 august, DSP Vaslui a trimis pe litoral două autospeciale ale Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Vaslui pentru a aduce două dintre grupuri de tineri.
”Am fost solicitați de către directorul DSP Vaslui pentru a-i sprijini privind aducerea în județ a două grupuri de opt și nouă adolescenți care au rezultat, în urma anchetei epidemiologice, că au fost contacți direcți cu alți tineri care s-au testat anterior plecării pe litoral și între timp le-au venit rezultate pozitive. Nu au fost cazuri grave. Din cele două grupuri, șapte , opt copii erau simptomatici, dar simptome ușoare. Cele două microbuze de transport au fost încadrate cu echipaj paramedical echipat corespunzător. Nu au fost probleme de nicio natură pe traseu. Tinerii au fost aduși la Spitalul Municipal Bârlad. Misiunea noastră a fost de a asigura transportul acestora. Ei nu aveau mijloace de transport individuale, de aceea am ales această metodă”, a declarata colonel Niculae Tătaru, șef ISU Vaslui.
Totul a început după ce două tinere au fost confirmate cu COVID-19 în urma unui majorat la care se pare că au participat aproximativ 40 de tineri.
Una dintre adolescentele prezente la petrecere, fiica unui ambulanţier al Serviciului de Ambulanţă al Judeţului Vaslui a ajuns pe 31 iulie în Unitatea Primiri Urgenţe a Spitalului Judeţean de Urgenţă Vaslui, fiind adusă de tatăl său, deoarece prezenta semne de răceală. A fost testată pentru COVID-19, apoi a plecat acasă.
Și nu doar că nu a așteptat rezultatul testului , dar a plecat cu prietenii cu care fusese la majorat la mare. Cei aproape 40 de tineri s-au cazat la vile şi la pensiuni particulare în Costinești. În cursul zilei de 3 august, rezultatele testelor COVID-19 au confirmat că fiica ambulanţierului este infectată cu virusul SARS-CoV-2. În aceeaşi zi, tatăl adolescentei s-a deplasat pe litoral cu o ambulanţă a SAJ Vaslui pentru a-şi aduce fiica la spitalul din Bârlad, unitatea suport pentru pacienţii COVID-19 din judeţul Vaslui.
Întrebată dacă se poate cineva care face parte din sistemul medical să dea dovadă de inconștiență și să nu respecte regulile, directorul SAJ Vaslui, Aurora Popa, nu a dorit să comenteze, dar a declarat : ”Este fetița unui ambulanțier de la noi care este izolat împreună cu familia. A fost demarată o anchetă epidemiologică și ca de fiecare dată când apar situații de contacți pozitivi încercăm să testăm tot personalul”.
Având în vedere numărul mare de persoane implicate, ancheta epidemiologică este una de anvergură ce se poate întinde şi pe durata unei săptămâni
Sursa: Realitatea de Vaslui