Agenţia Naţională Antidrog (ANA), anunță că evaluările disponibile în România, nu conduc la existenţa unei substanţe psihoactive noi, referitor la apariţia, așa numitului “drog Zombie”.

Numărul total anual de substanțe noi care apar pe piață, conform Raportului European privind situaţia drogurilor 2018 este în scădere față de anii de vârf (2014 şi 2015), dar disponibilitatea numărului total de noi substanțe psihoactive rămâne ridicată. La sfârșitul anului 2017, EMCDDA monitoriza peste 670 de noi substanțe psihoactive (comparativ cu aproximativ 350 în anul 2013), substanţe conţinând inclusiv canabinoizi sintetici noi si/sau opioide sintetice noi cu potență mare (în special derivați de fentanil).

Agenţia Naţională Antidrog implementează anual proiecte şi campanii de informare, sensibilizare şi conştientizare a populaţiei generale şi şcolare în legătură cu riscurile consumului de droguri, inclusiv de noi substanţe psihoactive.

Agenţia Naţională Antidrog atrage atenţia asupra pericolului consumului de substanţe interzise şi recomandă:

Aolescenţilor: să îşi aleagă cu grijă grupul de prieteni şi să îl schimbe în cazul în care aceştia exercită o presiune negativă asupra lor; să îşi petreacă timpul liber prin activităţi sănătoase şi adecvate vârstei; să evite persoanele care oferă, chiar şi gratuit, substanţe necunoscute, spunând că sunt legale şi nu produc efecte negative asupra organismului; să refuze invitaţiile făcute de diferitele persoane de a le urma în locuri retrase pentru a le oferi “ceva”.

Părinţilor: să îşi asculte copiii – ascultarea reprezintă primul pas pentru a îi creşte sănătos şi în siguranţă; chiar și în situații foarte dificile, o legătură emoțională puternică între părinte şi copil reduce riscurile la care acesta este expus; să aloce, zilnic, timp şi atenţie copilului; să stabilească reguli clare de comportament și consecințe rezonabile pentru încălcarea lor.

 

Articolul precedentȚigări ascunse în caserole cu mâncare, descoperite la Vama Veche
Articolul următorPolițiști falși capturați de autoritățile constănțene după 5 ani