O constănțeancă și fiul ei au fost reținuți, suspectați de înșelăciune și inducerea în eroare a organelor judiciare, după ce au păcălit o companie de telefonie mobilă.

Potrivit polițiștilor constănțeni, o femeie în vârstă de 49 de ani, din Constanța, a reclamat faptul că ar fi fost deposedată de un telefon mobil, model IPhone X, a cărui valoare este de 5350 lei, în timp ce se deplasa cu un maxi-taxi între municipiului Constanța și stațiunea Mamaia. Sesizarea a fost făcută în data de 31 iulie, iar polițiștii constănțeni au demarat imediat cercetările sub aspectul săvârșirii infracțiunii de furt calificat.

După efectuarea de investigații complexe, polițiștii constănțeni au stabilit că femeia, fiind instigată de fiul ei, în vârstă de 25 ani, a formulat sesizarea de furt știind că este nereală, pentru ca mai apoi să obțină de la organele de urmărire penală dovada existenței plângerii. De asemenea, cu toate că telefonul în cauză se afla în posesia lor, femeia a deschis, în ziua introducerii plângerii, un dosar de daună, apoi împreună cu fiul ei, au solicitat și obținut de la compania de asigurare un alt telefon mobil cu specificații și caracteristici identice cu cel declarat furat, telefon pe care ulterior tânărul l-a amanetat, obținând la schimb suma de 2.200 de lei.

Cu acești bani, tânărul și-a programat și efectuat un concediu de două zile în Bulgaria, împreună cu prietena sa. În tot acest timp, el s-a lăudat în cercul de prieteni cu fapta sa, fiind convins că nimeni nu-i va descoperi strategia adoptată.

La data de 3 septembrie, polițiștii din cadrul Biroului de Investigații Criminale al Poliției municipiului Constanța au pus în aplicare două mandate de percheziții la domiciliile celor doi suspecți, o adresă din municipiul Constanța, iar cealaltă locație într-un cartier rezidențial situat în nordul municipiului Constanța. Cu ocazia acestor activități, polițiștii au identificat și ridicat telefonul mobil declarat inițial ca fiind sustras, alături de alte înscrisuri ce constituie mijloace de probă.

Având în vedere descoperirea de noi probe, organele de urmărire penală au dispus în aceeași zi reținerea pe bază de ordonanțe a celor doi suspecți și introducerea lor în Arestul Poliției Județene Constanța.

Având în vedere cele constatate, organele de urmărire penală au dispus extinderea urmăririi penale și ulterior punerea în mișcare a acțiunii penale față de femeie pentru săvârșirea infracțiunii de „inducerea în eroare a organelor judiciare” și „înșelăciunea privind asigurările”, fapte pedepsite de Codul Penal cu închisoare de la 1 la 5 ani, iar față de fiul acesteia pentru săvârșirea infracțiunii de instigare la „inducerea în eroare a organelor judiciare” și „înșelăciunea privind asigurările”, fapte pedepsite de asemenea de Codul Penal tot cu închisoare de la 1 la 5 ani.

La data de 4 septembrie, cei doi au fost prezentați Parchetului de pe lângă Judecătoria Constanța, cu propunerea de dispunere a măsurii controlului judiciar pe o perioadă de 60 de zile. Cu această ocazie, cei doi au fost audiați în calitate de inculpați, după care procurorul de caz a dispus prin ordonanță măsura controlului judiciar atât față de femeie, cât și față de fiul acesteia.

 

Polițiștii constănțeni au mai instrumentat două fapte similare, în decursul anilor 2015 și 2016, când o femeie, respectiv un bărbat, au reclamat în mod mincinos furtul de telefoane mobile cu valoare economică ridicată, urmărind obținerea de documente justificative pe care ulterior le-au folosit pentru a înșela companiile de telefonie mobilă, având ca scop final despăgubirea în bani sau în alte aparate similare, cauzând prejudicii însemnate.

Articolul precedentAbonamentele cu reducere pentru elevi pot fi achiziționate din chioșcurile RATC
Articolul următorSpectcol la Regata Internațională Cupa Dobrogei