Anul 2018 a fost un an important pentru Sindicatul Liber al Navigatorilor, un an plin de activitate. Au fost preluate 367 de cazuri ale navigatorilor și s-a acordat asistență pentru rezolvarea problemelor. În urma demersurilor au fost recuperați aproximativ 490.000 usd.

Activitatea Inspectoratului ITF a fost una bună, a declarat Adrian Mihălcioiu, liderul Sindicatului Liber al Navigatorilor.  Au fost inspectate peste 100 de nave iar bilanțul a fost unul pozitiv. S-au recuperat pentru navigatori străini, care au avut probleme în porturile maritime românești, suma de 837.408 usd (490492 usd salarii si 346.916 usd compensații decese)

SLN a avut mai multe inițiative legislative, înițierea unor amendamente și introducerea unor articole din Contractul Colectiv de Munca in Normele de Implementare a MLC 2006. Au fost reluate discuțiile și s-a redactat propunerea legislativă de modificare a HG 245/2003 si OG 42/1997 privind prelungirea Carnetului de Marinar la 5 ani.propunerea legislativa de modificare a OM 1252/2014 pentru derogare de la stagiul de ambarcare de 5 ani. SLN s-a implicat în ceea ce privește Legea Off Shore în sensul de a avea angajați și lucratori români pe platformele de extracție din Marea Neagră și a conlucrat cu MAE pentru rezolvarea problemelor a peste 30 de navigatori aflți în pericol, în diferite porturi ale lumii, în decursul anului 2018.

Cele mai dese probleme întâlnite au fost neplata salariilor, accidente, decese, dispariții, răpiri în zona Golfului Guineea. Peste 600 de navigatori au apelat la informarea gratuită oferita de SLN pe parcursul anului 2018, cu peste 200 mai multi decat in anul 2017.

„Participăm la un proiect european privind reorganizarea învățământului de marină,, alături de UMC și de organizații de prestigiu europene Sperăm ca acest proiect să aducă ceea ce trebuie învatamantului românesc pentru a vea ofițeri de marină mai bine pregătiți”, a declarat Adrian Mihălcioiu.

 

 

 

Articolul precedentISU Dobrogea: Atenție la artificii în noaptea de Revelion!
Articolul următorTraficul prin punctele de frontieră după minivacanţa de Crăciun. Recomandări pentru Revelion