George Cușa, supraviețuitor al ”Fenomenului Pitești”, a murit la vârsta de 97 de ani. .Și-a petrecut aproape toată tinereţea în închisorile comuniste. A stat la Jilava, Piteşti, închisoare destinată exclusiv studenţilor, , apoi Gherla, închisoarea Militară Constanţa şi Aiud

Vestea morții sale a fost dată de fiica sa Corina Cușa: „Îmi doream ca tata să fie nemuritor… Când îi spuneam asta, zâmbea cu blândețe și-mi povestea multe… Acum este nemuritor în ceruri, lângă mama și Adela, lângă Eugen Ștefănescu, de care l-a legat o prietenie fantastică, și lângă toți ai noștri și ai lui. Este nemuritor în inimile noastre și ale tuturor celor care l-au iubit, prețuit și respectat.

Inima lui, atât de încercată – de durere, de entuziasm și de iubire de oameni, deopotrivă – nu a mai putut duce atâția ani și atâtea amintiri, cum ne-a spus până în ultima clipă, parcă scuzându-se că va trebui să ne părăsească și să ne îndurereze. Dumnezeu să te odihnească, Tată, că de iertat nu are ce ierta, așa cum mi-a spus azi-dimineață o persoană la fel de măreață ca tine”, a scris Corina Cușa.

Trupul neînsuflețit va fi depus pe , 8 mai, la Casa Mortuară de la Cimitirul Municipal Constanța, iar citirea stâlpilor va avea loc la ora 19.00.

Slujba de înmormântare va începe marți, 9 mai, la ora 11.00, după care cortegiul va pleca spre ‘Biserica Adormirea Maicii Domnului II’ (‘Biserica Albă’), din Bulevardul Tomis. nr. 230 (zona Dacia)”.

”Fenomenul Pitești” a reprezentat un experiment de reeducare ce consta în distrugerea psihică a individului. Acesta a început în 1949, la închisoarea de la Pitești. Securitatea a pus la cale un plan pentru lichidarea rezistenței morale a deținuților politici, după modelul lui Anton Makarenko. Experimentul a încetat în anul 1952, scrie Historia.

Sursa: Realitatea de Constanta

Articolul precedentAccident cu trei mașini la Aqua Magic
Articolul următorTurc prins la volan fără permis de conduce