Ziua Universală a Iei, va fi sărbătorită la Festivalul Miturile Cetății pe 23 și 24 iunie 2018, printr-o dublă manifestare împreună cu Muzeul de Artă Populară.

Expoziția „Tipologia iei”, deschisă la parterul Muzeul de Artă Populară Constanța,, reunește 12 cămăși tradiționale din toate zonele etnografice ale țării, unele dintre ele cu o vechime de peste o sută de ani. Sunt prezentate patru cămăși lungi, cu poale din Ținutul Pădurenilor (Hunedoara), Maramureș, Muscel (Argeș) și Dobrogea de Sud, precum și opt cămăși scurte (denumite, în funcție de zona de proveniență: ie, spăcel, spătoi sau ciupag) din Banat, Suceava, Sibiu, Bistrița-Năsăud, Bihor, Arad, Dâmbovița și Mehedinți. Expoziția este deschisă în perioada 19-29 iunie.

Cel de-al doilea eveniment, „Ia românească – tradiție și artă”, va aduce pe platoul din fața Muzeului de Artă Populară Constanța, pe 23 și 24 iunie, meșteri populari din localitatea prahoveană Breaza, considerată a fi unul dintre cele mai vestite centre de ii din țară.

Festivalul Internaţional de Teatru „Miturile Cetății”, ajuns anul acesta la a treia ediţie, se desfăşura în perioada 20 – 27 iunie.

 

Articolul precedentA început demolarea barăcilor, la Mangalia
Articolul următorDouă persoane rănite după ce un șofer beat s-a răsturnat cu mașina, care a luat foc