Un tur ghidat în Zona Peninsulară va avea loc  marți, 23 noiembrie, cu ocazia ”Zilei Recunoștinței Constănțenilor”. Se  va reface traseul parcurs de autoritățile române care s-au instalat în Constanța în urmă cu 143 de ani, după Unirea Dobrogei cu țara. Turul ghidat va începe marți, de la ora 13,30, din fața Hărții Așezărilor Antice din Dobrogea (Parcul Arheologic din Constanța).

Ghid va fi Cristian Cealera, reprezentant al Muzeului de Istorie Națională și Arheologie Constanța. El le va spune participanților, care este istoria clădirilor administrative în care autoritățile române și-au desfășurat activitatea din anul 1878.

În Piața Ovidiu, cei care vor fi prezenți la eveniment vor vedea și o placă gravată  Pe placa din granit este desenată fațada primului Palat Comunal, alături de o scurtă prezentare a clădirii de patrimoniu, în prezent sediul Muzeului de Artă Populară.

”Am gravat pe o placă din granit ”Palatul Comunal”, deoarece a fost primul sediu construit pentru Primăria Comunei Constanța, la 18 ani după Unirea Dobrogei cu România. Inaugurată în anul 1896, clădirea a fost realizată în stil neoromânesc, după proiectul arhitectului Ion Socolescu.

Elementele constructive și decorative folosite, specifice clădirilor tradiționale și edificiilor de cult, i-au determinat pe localnici să creadă că este o biserică, astfel că mulți se închinau când ajungeau în dreptul imobilului.

Edificiul este monument istoric și a fost inaugurat în anul 1896, fiind construit în Piața 23 Noiembrie, denumită astfel la acea vreme, în amintirea acestei zile însemnate pentru noi spune președintele Asociației Dobrogea de Patrimoniu, Auris Luca.

Sursa: Realitatea de Constanta

Articolul precedentCîmpeanu: De luni, vor putea merge la şcoală sau la grădiniţă peste 2,6 milioane de copii. Doar 10% rămân în online
Articolul următorFilmare în exclusivitate cu Caciuca, după o noapte furtunoasă cu Kamara