Întreaga lume marchează astăzi Ziua Diabetului. O boală care este din ce în ce mai prezentă, afectează tot mai mulți tineri și se face vinovată de tot mai multe decese. Diabetul poate fi prevenit dar, în același timp, odată diagnosticat, diabetul implică nu doar pacientul, ci și familia. Tocmai de aceea, tema Zilei Mondiale a Diabetului pentru anii 2018-2019 este  „Familia și diabetul”.

Este nevoie de suportul familiei. Este  o boală cronică și orice persoană cu diabet are nevoie de ajutor. Vorbim despre suportul pe care îl poate oferi medicul de specialitate dar în mod clar, vorbim și despre suportul familiei pentru că aceste persoane trebuie să își modifice stilul de viață. Asta înseamnă modul în care mănâncă, efortul fizic dar și controlul stresului . Ori nimeni nu poate duce această bătălie singur. Trebuie să îi aibă alături pe cei dragi”, a declarat  Prof. Univ. Dr. Doina Catrinoiu – coordonator Centru Diabet zaharat, nutriție și boli metabolice SCJU Constanța.

 Multe cazuri de diabet zaharat tip 2 pot fi prevenite prin adoptarea unui stil de viață sănătos. Reducerea riscurilor începe acasă. De exemplu, atunci când familia mănâncă sănătos și face exerciții fizice împreună, toți membrii au de câștigat și sunt încurajate comportamentele sanogene. Dacă un membru al familiei are diabet, atunci este recomandat ca ceilalți membri ai familiei să afle care sunt riscurile, semnele de alarmă și ce se poate face pentru a preveni complicațiile bolii. Cu cât boala este descoperită mai repede, cu atât șansa prevenirii complicațiilor este mai mare și crește  calitatea vieții persoanei diagnosticate. Managementul corect al afecțiunii presupune tratament zilnic, monitorizare regulată, stil de viață sănătos și educație continuă. Sprijinul familiei este esențial.

 DIABETUL ÎN CIFRE – mondial, național, local

 În lume, conform Federației Internaționale a Diabetului (IDF), unul din unsprezece adulți are diabet. Peste 400 de milioane de oameni suferă de această boală iar specialiștii preconizează că peste 10 ani, numărul pacienților ar putea depăși 520 de milioane. Conform Studiului Naţional privind „Prevalența Diabetului, Prediabetului, Supraponderii, Obezităţii, Dislipidemiei, Hiperuricemiei şi Bolii Cronice de Rinichi” (PREDATORR), în anul 2017, în România, la o populaţie adultă de 14.382.000 erau înregistrate 1.785.300 cazuri de diabet la adulţi cu vârste între 20 și 79 de ani, cu o prevalenţă a bolii de 12,4%. În realitate există numeroase cazuri de diabet nediagnosticate, fiind cunoscut faptul că la o persoană diagnosticată, există cel puțin alta nediagnosticată. In evidențele Centrului Județean de Diabet zaharat, nutriție și boli metabolice din cadrul SCJU “Sf Apostol Andrei” Constanța sunt aproximativ 40.000 pacienți. 495 cazuri au fost înregistrate în perioada ianuarie-octombrie 2019. 

         Prevenția diabetului se poate face printr-un stil de viață sănătos, iar depistarea bolii printr-o simplă testare a glicemiei!

 

 

Articolul precedentCNPAMC: Drumul dintre Poarta 7 și Poarta 9 din Portul Constanța a fost reabilitat
Articolul următorUSR ocolește fuziunea cu PLUS. Partidul lui Cioloș nu mai crede că Alianța e viabilă