Virusul Pestei Porcine Africane (PPA)a ajuns și în județul Constanța, fiind confirmat într-o gospodărie din comuna Istria, serviciile veterinare luând deja toate măsurile care se impun pentru limitarea răspândirii și eradicarea focarului. Până în prezente, focare de peste porcină au mai fost identificate în județele Tulcea și Brăila.

Potrivit reprezentanților Direcției Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Constanța, prezența virusului PPA a fost confirmată, joi, la un porc, dintr-o gospodărie din localitatea Istria, în urma confirmării diagnosticului de către Laboratorul Național de Referință pentru Pestă Porcină Africană al Institutului de Diagnostic și Sănătate Animală București. Drept urmare, la nivelul județului Constanța a fost activat Centrul Local de Combatere a Bolilor, unde a fost adoptat planul de măsuri privind controlul, combaterea şi eradicarea bolii și adoptarea zonelor de restricții. „Serviciile veterinare au intervenit imediat și au dispus punerea sub supraveghere sanitară veterinară a exploatației, ecarisarea cadavrului, au fost impuse restricții de mișcare, s-a efectuat dezinfecția exploatației afectate, a grajdului, a perimetrului, a ustensilelor şi a obiectelor potențial contaminate”, au arătat reprezentanții DSVSA.

Au fost stabilite și două zone de restricții sanitare veterinare, în jurul gospodăriei afectate, respectiv o zonă de protecție – localitatea Istria cu o rază de 3 km și o zona de supraveghere cu o rază de 10 km – localitățile Nuntași, Traian, Tariverde, Mihai Viteazu și Sinoe. Totodată, s-au dispus restricții de circulație și s-au instituit filtre rutiere.

Este în desfășurare acțiunea de catagrafiere a tuturor suinelor din zonele de restricții. Focarul a fost notificat către structurile omoloage din cadrul Comisiei Europene, ancheta epidemiologică fiind încă în desfășurare.

 

Până în prezent, mai multe focare de PPA au fost descoperite în gospodării din județul Tulcea, într-un abator și în fermele aparținând unor exploatații comerciale de creștere a porcilor, tot din județul Tulcea, iar un alt caz a fost confirmat în data de 3 iulie, la o  crescătorie de porci situată într-o zonă relativ izolată din Insula Mare a Brăilei.

Pesta porcină africană nu afectează oamenii, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire pentru oameni, acest virus având, însă, impact la nivel social din punct de vedere economic. PPA este o boală virală a porcinelor domestice şi sălbatice, cu evoluție rapidă şi mortalitate de până la  100 la sută pentru porcii care se îmbolnăvesc. Pentru această boală nu există vaccin, nici tratament. Singurele metode de prevenție eficiente sunt menținerea unui nivel înalt de biosecuritate la ferme și gestionarea rapidă și eficientă a posibilelor focare de boală – raportare, restricții privind mișcarea animalelor, a produselor și subproduselor provenite de la porcine, sacrificarea animalelor susceptibile și controlul circulației animalelor. Orice suspiciune de boală trebuie anunțată imediat medicului veterinar de liberă practică concesionar, alte autorități, sau DSVSA județeană.

Articolul precedentVIDEO|Neversea. Prima zi de festival
Articolul următorCars&Coffee Mamaia 2018. Un weekend cu motoare turate la maxim