Numai 75 de oi au fost salvate până acum, dintre cele peste 14.600 câte se află la bordul navei Queen Hind care s-a răsturnat, duminică, în Portul Midia, dar autoritățile au primit acceptul să facă unele decupaje în corpul vasului, pentru a grăbi procesul de extracție a animalelor.

Raed Arafat, șeful DSU și secretar de stat în MAI, a anunțat, marți seară, la Constanța, că intervenția pentru scoaterea oilor din interiorul vasului răsturnat a fost extrem de dificilă până acum pentru că se putea intra numai printr-o singură cale de acces. În cursul acestei zile însă s-a primit acceptul armatorului vasului de a face decupaje în corpul navei. Drept urmare, în cursul nopții de marți spre miercuri se vor face aceste decupaje, astfel că de miercuri acest proces va fi efectuat mai rapid.

„Operațiunile au decurs foarte greu pentru că este o singură cale de acces în navă și până astăzi după masă nu s-a primit acordul armatorului. Înțeleg că asta e procedura, să fie realizate unele decupaje în perete ca să avem și alt acces în navă. Având în vedere că s-a primit acest acord și garanția că vor suporta cheltuielile, urmează să se facă în cursul acestei nopți decupaje în peretele navei ca să poată să se intre din mai multe puncte și să salvăm și mai multe animale, câte putem să salvăm în condițiile în care vremea, marea ne permit acest lucru”, a declarat Arafat.

Până în prezent, de duminică de când s-a răsturnat nava, au fost aduse la țărm 75 de oi în viață. Animalele sunt scoase de pe nava și transportate la mal cu diverse ambarcațiuni, unde sunt preluate de medici veterinari și evaluate medical în cadrul a 2 corturi încălzite din dotarea Inspectoratului pentru Situații de Urgență Dobrogea al județului Constanța, apoi transportate la fermă.

Potrivit lui Arafat, marea majoritate a animalelor decedate vor fi recuperate după ce vasul va fi adus în poziție normală, urmând ulterior să fie incinerate.

Nava „Queen Hind” – pavilion Palau, cu 22 de membri de echipaj și care transporta peste 14.600 de oi, s-a răsturnat duminică, în jurul prânzului, în momentul în care efectua manevrele de a părăsi Portul Midia. Toate persoanele aflate la bord au fost salvate, dar unul dintre marinari a căzut în apele mării și a suferit un şoc hipotermic. El a primit medicale din partea unui echipaj de ambulanţă, dar a refuzat să fie transportat la spital. Toţi marinarii de la bord sunt sirieni, iar nava trebuia să ajungă în Libia.

Articolul precedentPlantări masive de arbori în Constanța
Articolul următorVIDEOI Incendiu la un magazin de uși. 50 de persoane evacuate