Pacienții cu afecțiuni oncologice beneficiază începând cu data de 16 noiembrie 2020 de servicii medicale de radioterapie gratuite, în cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență “Sf. Apostol Andrei” Constanța.

Astăzi a fost semnat contractul de furnizare de servicii radioterapie în cadrul Subprogramului de radioterapie a bolnavilor cu afecțiuni oncologice relizate în regim de spitalizare de zi.

Radioterapia este unul dintre tratamentele recomandate bolnavilor de cancer (în tratarea cancerului există 3 metode de principale: chirurgia, radioterapia și chimioterapia). Radioterapia presupune utilizarea unor doze de radiații controlate asupra zonei tumorale, scopul fiind acela de a distruge celulele canceroase, fără să afecteze alte țesuturi sănătoase. Unul dintre avantajele acestui tratament constă în faptul că poate fi folosit pentru numeroase tipuri de cancer.

Laboratorul de Radioterapie din cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență Constanța, a cărui reabilitare a fost finalizată în luna septembrie 2020, dispune acum de unul dintre echipamentele moderne folosite în acest domeniu, fiind dotat cu accelerator liniar de particule 6 MeV, computer tomograf simulator, sistem de imobilizare și sistem de planificare a tratamentului. Echipamentele au fost achiziționate de către Ministerul Sănătății în cadrul proiectului „Reforma sectorului sanitar – Îmbunătăţirea calităţii şi eficienţei sistemului sanitar”, finanţat prin acordul de împrumut între România şi Banca Internaţională pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare.

Sursa: Realitatea de Constanta