Fenomen în premieră în ultimii 50 de ani, nivelul lacului Techirghiol a scăzut cu aproximativ un metru în urma secetei înregistrate în Dobrogea în ultima perioadă, au transmis luni reprezentanții Administrației Bazinale de Apă Dobrogea-Litoral.

Specialiştii Administraţiei Bazinale de Apă Dobrogea Litoral au fost sesizaţi de către reprezentanţii Primăriei Techirghiol că nivelul apei din Lacul Techirghiol a scăzut semnificativ. Aceştia s-au deplasat în zonă şi au ajuns la concluzia că lacul este afectat grav de lipsa precipitaţiilor din ultimii ani, de temperaturile ridicate din anii anteriori, dar şi din acest an care au accentuat procesul de evaporaţie pe lac.

Un alt factor important, care a influențat scăderea nivelului de apă din lac, este legat de sistemul de irigații din zonă, care în momentul de față este dezafectat și care aducea un aport semnificativ de apă prin scurgerea directă în Lacul Techirghiol. Terenurile agricole din zonă fiind la un nivel mai înalt comparativ cu nivelul luciului de apă, apa dulce se prelingea în lac.

 „Administraţia Bazinală de Apă Dobrgea-Litoral monitorizează calitatea apei lacului Techirghiol pentru ca aceasta să nu fie influențată în mod negativ prin aport de apă dulce sau într-un alt mod. Administraţia Bazinală de Apă Dobrogea-Litoral veghează pentru ca proprietățile terapeutice (regimul hidrologic și de salinitate) pe care le deține lacul Techirghiol să fie menținute. Din punct de vedere al salinității în intervalul 2007-2020 se constată o tendință de creștere a salinității, 61,07 gr/l în 2008, respectiv 89,63 gr/l în 2020. Acest fenomen de scădere este unul normal și mai mult nivelul scăzut înseamnă o salinitate mai mare a lacului ceeea ce înseamnă un efect benefic. Și în acest caz, al Lacului Techirghiol, tragem un semnal de alarmă și anunțăm din nou autoritățile centrale în ceea ce privește secarea lacurilor din zona Dobrogei pentru că cel mai probabil acest fenomen se va accentua în anii următori”, a transmis  directorul Administraţiei Bazinale de Apă Dobrogea-Litoral (A.B.A.D.L), Bogdan Bola.

Imagine

Imagine

Sursa: Realitatea de Constanta

Articolul precedentIncendiul la o bancă din Tulcea, provocat de un scurt circuit
Articolul următorMinoră dispărută dintr-un centru de plasament