În 1996, cele șase țări riverane Mării Negre, Bulgaria, Georgia, România, Rusia, Turcia și Ucraina, au semnat Planul Strategic de Acțiune (PSA) pentru Marea Neagră. Documentul conține cel mai complet set de strategii și măsuri pentru salvarea și reabilitarea Mării Negre, iar de la semnarea sa, pe 31 octombrie, sărbătorim, în fiecare an, Ziua internațională a Mării Negre.

Primii locuitori ai țărmurilor mării Negre, cimerienii și sciții, o denumeau „Axaina”, (albastru închis). În vremea colonizării grecești marea se numea „Pontos Euxeinos”, (marea primitoare). Romanii au transcris denumirea sub forma „Pontus Euxinus”, folosind însă și „Mare Scythicum”, iar ulterior, în vremea împărăției Bizantine, apar denumirile de „Megali thalassa” preluată în românește ca „Marea cea mare” din documentele lui Mircea cel Bătrân și în italiana genovezilor ca „Mare maggiore” și de „Chechias thalassa”,(marea crivățului), denumiri prezente în hărțile venețiene precum și în cronicile lui Wavrin și lui Villehardouin. Calificativul Neagră apare în secolul al XV-lea, odată cu extinderea Imperiului Otoman.

Potrivit unui număr de geologi marini, Marea Neagră a fost un lac de apă dulce în urmă cu aproximativ 7000 de ani, înainte ca o creștere a apei în Marea Mediterană să fi cauzat intrarea apei sărate în lac. În conformitate cu această teorie, mulți susțin că așa-numitele inundații reprezintă inundațiile catastrofale menționate în povestirea Arca lui Noe din Biblie. Povestirile susțin că chivotul din Noha a venit să se odihnească pe versanții muntelui Ararat din Turcia, odată ce inundația sa încheiat. Din când în când, arheologii marini au susținut în sprijinul și împotriva acestor afirmații. din cauza lipsei de dovezi științifice credibile. Această istorie particulară a Mării Negre rămâne un subiect de dezbatere.

Muzeu subacvatic

La circa 100 de metri de cel mai vestic punct al Crimeii, la o adâncime de 10 – 12 metri, în Marea Neagră, se află un muzeu unic, subacvatic. Numită „Aleea Liderilor”, aceasta a fost creată în 1992 de scafandrul Vladimir Broumenski, originar din Donetk, informeaza si Amusing Planet. Sub apă se află circa 50 de sculpturi si busturi, majoritatea ale unor fosti lideri soviectici.  Turiștii echipați în costume de scafandru pot vedea ți replici ale Turnului Eiffel sau ale unor obiective turistice din Londra. Cand apa e limpede, vizibilitatea poate depasi chiar noua metri, informeaza Atlas Obscura. In plus, muzeul din Marea Neagra e vizibil si de sus.

Mediul Mării Negre este puternic afectat de reziduurile transportate de râurile din 17 țări, pescuitul excesiv și deversările necontrolate de produse petroliere care au produs, în ultimii 35 de ani, la o serie de dezechilibre ecologice.

Sursa foto: Mircea Stoian / www.aerofotoplan.ro

Articolul precedentUn nou sens unic instituit pe o stradă din Constanța
Articolul următorVânătoare de comori și de vrăjitoare