„Dobrogea, un festival de obiceiuri, tradiții și gusturi”, 15 -17 noiembrie, Pavilionul Expozițional din Mamaia

Evenimentul organizat de Primăria Municipiului Constanța împreună cu Instituția Prefectului – Județul Constanța, Instituția Prefectului – Județul Tulcea și Consiliul Județean Constanța debutează astăzi, începând cu ora 15:00. Timp de 3 zile, vizitatorii se pot bucura de standuri culinare din cele două județe componente ale regiunii Dobrogea. Experiențele gastronomice vor fi completate de activități antrenante de oină, baseball și sporturi tradiționale. La târg vor participa meșteșugari, purtători de obiceiuri populare și producători agricoli dobrogeni. În fiecare zi, ansambluri etnice dobrogene vor urca pe scena festivalului pentru a oferi un show de excepție.

Expoziție fotodocumentară și numismatică „Vestigii dobrogene”, 16 noiembrie – 23 noiembrie, Muzeul de Istorie Națională și Arheologie din Constanța

Instituțiile de cultură din oraș se alătură inițiativei de a sărbători 141 de ani de la revenirea Dobrogei la Patria – mamă. Sâmbătă, 16 noiembrie, de la ora 10:00, Muzeul de Istorie Națională și Arheologie din Constanța va găzdui vernisajul expoziției fotodocumentare și numismatice „Vestigii dobrogene”. Expoziția va rămâne pe simeze până în data de 23 noiembrie. În cadrul evenimentului, va avea loc prezentarea de carte „Dobrogea, edificii cu mozaic – credința, cultura, cetatea”.

Expoziția „Dobrogea-Multiculturalitate etnică”, 13 noiembrie – 1 decembrie,  Muzeul de Artă Populară din Constanța Evenimentul surprinde specificul multietnic al teritoriului dintre Dunăre și Mare. Până pe 1 decembrie, inclusiv, publicul vizitator este invitat la o incursiune în universul multietnic dobrogean, format din români, aromâni, turci, tătari, ruși lipoveni, greci, armeni, bulgari și germani.

În prima sală de la etajul I al Muzeului de Artă Populară, alături de costumele românilor dobrogeni sunt prezentate costume femeiești de aromâncă, grecoaică și bulgăroaică.În cea de-a doua sală sunt reconstituite costumele turcilor și tătarilor, un costum de armeancă și unul de lipoveancă. Un spațiu special este dedicat broderiilor și țesăturilor tătărești.

Expoziția este completată cu țesături și obiecte de cult aparținând bulgarilor și rușilor lipoveni, precum și cu o colecție de podoabe din argint aparținând aromânilor și etniilor. De asemenea, sunt prezentate și câteva piese din portul de femeie al germanilor.

Sâmbătă, 16 noiembrie, de la ora 11:30, va avea loc festivitatea de premiere a celor mai vârstnici reprezentanți ai minorităților, dar și a celor mai în vârstă persoane născute pe 14 noiembrie.

Eveniment sportiv „Alerg pentru Unirea de la Marea Neagră”, sâmbătă, 16 noiembrie, ora 15:30

Cursa de alergare se va desfășura pe un traseu ce va începe din orașul Cernavodă și va avea ca punct de sosire Pavilionul Expozițional din stațiunea Mamaia.  Evenimentul atletic este inițiat de echipa CARPII(căpitan echipă Cristi Bălan) și de Laurențiu Cobzariu și se înscrie în seria de activități dedicate Unirii Dobrogei cu România(14 noiembrie).

 „Diagnostic rezervat”, vineri, 15 noiembrie, ora 19:00, Casa de Cultură a Sindicatelor din Constanța

O producție a Teatrului Globe București, piesa de teatru regizată de Anca Sigartău după un text de Jean Pierre Martinez promite două ore de râs, într-un carusel al schimbărilor de situație și al evenimentelor neprevăzute. Pregătiți-vă de un text savuros și de un recital actoricesc pe măsură, care va aduce râs, voie bună și multă poftă de viață. În distribuție: Anca Sigartău, Claudiu Bleonț, George Ivașcu, Costel Cașcaval, Cătălina Grama (Jojo) și 1Q Sapro.

Articolul precedentȚintă nimicită! Militarii din Republica Moldova s-au antrenat in Poligonul de Trageri de la Capu Midia
Articolul următorA început campania electorală pentru turul doi al alegerilor prezidențiale