Fostul director executiv al Serviciului Public de Impozite și Taxe Locale al municipiului Constanța, Virginia Uzun, a fost trimisă în judecată de procurorii anticorupție, alături de alte trei persoane, pentru un prejudiciu de 36.000 de lei adus SPIT.

Potrivit DNA, în rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut că în intervalul noiembrie – decembrie 2017, Virginia Uzun, în calitatea sa de director al SPIT Constanța, cu rea credință, a îndeplinit cu încălcarea legii acte ce țin de atribuțiile de serviciu în legătură cu derularea ilegală și fictivă a două contracte încheiate între Serviciul Public de Impozite și Taxe Constanța, în calitate de achizitor, și o asociație reprezentată de Bogdan Coronea, în calitate de prestator, ce aveau ca obiect organizarea de seminarii de formare profesională pentru angajații instituției publice. Serviciile respective, care nu au fost prestate în fapt, au fost contractate și plătite ilegal de către SPIT Constanța, în condițiile în care asociația reprezentată de inculpatul Bogdan Coronea nu era autorizată să organizeze cursuri de formare profesională.

„Aceste aspecte au condus la efectuarea unor plăți ilegale în valoare totală de 36.000 lei, ce constituie un prejudiciu pentru Serviciul Public de Impozite și Taxe Constanța și totodată un folos necuvenit pentru asociația prestatoare a serviciilor respective”, arată procurorii anticorupție.

Efectuarea plăților ilegale a fost posibilă cu ajutorul dat de Coronea, care a facturat prestarea unor servicii de formare profesională fictive, precum și de inculpatele Carmen Aurelia Trentea Tatu – la data faptelor director executiv adjunct în cadrul SPIT, și Ghiulendan Rașid – la data faptelor șef al compartimentului Resurse Umane din cadrul serviciului, care au semnat contractele și au ordonanțat la plată cursurile respective.

În același context, Bogdan Coronea a emis, în calitate de președinte al asociației, certificate de participare false, pentru un număr de 30 de persoane, inclusiv pentru Virginia Uzun, Ghiulendan Rașid și Carmen Aurelia Trentea Tatu.

În perioada derulării primului contract de formare profesională, din noiembrie 2017, Coronea a remis Virginiei Uzun un card bancar aferent contului curent al asociației pe care o conducea, pentru ca aceasta din urmă să extragă și să folosească pentru sine diverse sume de bani, care au totalizat 9.500 lei.

Până în acest moment, Consiliul Local Constanța nu a comunicat dacă se constituie parte civilă în cauză. În cauză a fost dispusă poprirea asiguratorie asupra conturilor bancare deținute de cei patru inculpați.

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție Constanța au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a Virginiei Uzun, pentru săvârșirea infracțiunilor de abuz în serviciu, dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată, fals intelectual în formă continuată, complicitate la fals în înscrisuri sub semnătură privată în formă continuată, respectiv complicitate la delapidare, în timp ce Bogdan Coronea a fost trimis în judecată pentru săvârșirea infracțiunilor de fals în înscrisuri sub semnătură privată în formă continuată, complicitate la infracțiunea de abuz în serviciu, dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată, fals în înscrisuri sub semnătură privată în formă continuată și delapidare.

Celelalte două angajate ale SPIT Constanța, Carmen Aurelia Trentea Tatu și Ghiulendan Rașid, au fost trimise și ele în judecată, fiind acuzate de fals intelectual în formă continuată,
complicitate la infracțiunea de abuz în serviciu, dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată, și complicitate la fals în înscrisuri sub semnătură privată în formă continuată.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Constanța, cu propunere de a se menține măsurile asigurătorii dispuse în cauză.

Articolul precedentDoi elevi au trecut examenul de bacalaureat la Constanța cu media 10
Articolul următorTânără rănită la City Park Mall după ce o bucată de tavan s-a prăbușit