Sărbătorită pentru prima dată pe data de 15 august 1902, la bordul crucișătorului „Elisabeta”, Ziua Marinei Române a ajuns anul acesta la cea de-a 120-a aniversare. De la un an la altul, sărbătoarea marinarilor s-a dezvoltat prin îmbinarea elementelor tradiționale marinărești cu aspectele diferitelor etape de dezvoltare ale Marinei Militare Române.

Președintele României a participat luni la ceremoniile dedicate Zilei Marinei Române, desfășurate în Portul Militar Constanța. După ceremoniile militare și religioase, șeful statului a ținut un discurs în care i-a felicitat pe marinari și a transmis și un mesaj în contextul războiului de la graniță, amintind că „ne aflăm pe țărmul Mării Negre, la numai câteva sute de kilometri distanță de războiul nedrept și brutal declanșat de Rusia împotriva Ucrainei

La festivități au mai fost prezenți premierul Nicolae Ciucă, ministrul Apărării, Vasile Dîncu, ministrul de Interne, Lucian Bode, şi preşedintele interimar al Senatului, Alina Gorghiu. Vicepremierul Kelemen Hunor și președintele PSD, Marcel Ciolacu au lipsit de la ceremonie.
Premierul Nicolae Ciucă a declarat, în mesajul cu prilejul Zilei Marinei şi al Forţelor Navale, că va sprijini în continuare, de la nivelul Guvernului, derularea programelor de modernizare a Armatei şi Forţelor Navale. „Pentru tot ce faceti, aveţi preţuirea şi întregul sprijin al Guvernului României! Vă doresc mult succes, Sfânta Fecioară Maria să vă ocrotească în toate misiunile şi vânt din pupa!”, a transmis marinarilor.

Un incident a avut loc în timpul festivităților, slujba oficiată de Arhiepiscopul Tomisului  a fost întreruptă de organizatori şi a fost dat cuvântul şefului Statului Major al Forţelor Navale, Mihai Panait. ÎPS Teodosie şi-a continuat însă slujba religioasă, aproximativ cinci minute, fără sunet, după care a părăsit portul militar. Întrebat dacă s-a supărat, Teodosie a răspuns: „De ce să mă supăr? Nu am voie să mă supăr. Îi compătimesc pe cei care au făcut asta pentru că înaintea lui Dumnezeu vor răspunde”.

 Ziua Marinei continuă în Portul Tomis, unde constănţenii, dar şi turiştii, vor avea parte de jocuri marinăreşti şi de expoziţii de tehnică militară.

Imagine

Imagine

     Imagine                       

Sursa: Realitatea de Constanta

Articolul precedentO persoană rănită într-un accident la Hârșova
Articolul următorTensiuni în coaliție – șeful UDMR nu a dat ochii cu Iohannis la Ziua Marinei. Ciolacu, absent și el