Zeci de meduze au ajuns pe plajele litoralului românesc după ce temperaturile, în special cele nocturne, au scăzut în ultima vreme. Meduzele, mai mari sau mai mici, au fost descoperite dimineață la Eforie Nord.  Biologii marini avertizează că meduzele nu trebuie atinse pentru că pot provoca alergii.

Golful plajei de la Belona oferea o imagine rar întâlnită trecatorilor aflati în zonă. Primăvara și toamna, când sunt apele reci, meduzele ajung foarte aproape de țărm.  Imaginea spectaculoaă a stârnit interesul oamenilor care au venit ca să le vadă de aproape. „Își caută adăpost, probabil că se va agita marea în curând si meduzele fiind mari riscă să fie rupte de valuri și intră în golfuri, unde apa este liniștită”.

Biologii spun că este un fenomen natural, firesc, apare la sfârșitul verii și se intensifică toamna, atunci când temperaturile scad iar vântul e intensifică.

În Marea Neagră trăiesc mai multe specii de meduze, dar sunt vizibile pentru om doar două. Aurelia aurita, cu un diametru de 22 cm cea mai cunoscută în Marea Neagră și Rhizostoma pulmo, alb-transparentă, cu tente de albastru. Rizostoma, o meduză mai închisă care poate ajunge la 60 cm lungime, produce la un moment dat o anumită stare de disconfort  și anumite urzicături la nivelul unor organe sensibile cum ar fi ochiul.

Prezenta meduzelor în număr mare în Marea Neagră denotă faptul că aceasta nu este poluată.

 

 

 

Articolul precedentDragor maritim românesc, integrat într-o grupare navală a NATO
Articolul următor„Până la urmă, venim cu un punct, nu cu mâna goală.” Farul- FC Argeș 2-2