ÎPS Teodosie a fost achitat definitiv de magistraţii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie în dosarul Nazarcea. Acuzat de procurorii DNA de fraudă cu fonduri europene, prelatul fusese achitat și în primă instanță, la Curtea de Apel.

„Respinge ca nefondate apelurile declarate de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Direcţia Naţională Anticorupţie – Serviciul Teritorial Constanţa şi de partea civilă Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură împotriva sentinţei penale nr.84/P din 06 iunie 2019 a Curţii de Apel Constanţa, Secţia Penală şi pentru Cauze cu Minori şi de Familie”, se arată în sentința instanței supreme.

Arhiepiscopul Tomisului a fost acuzat acuzat alături de 5 persoane de presupuse fraude cu fonduri europene. Ar fi prezentat Agenţiei de plăţi şi intervenţie în agricultură documente false pentru a obţine o finanţare europeană de 1,3 milioane de lei. Totul pentru a susţine o cultură de viță de vie nobilă pe câteva sute de hectare. În realitate, susţin procurorii anticorupţie, la Nazarcea ar fi crescut doar buruieni.

În primă instanță, la Curtea de Apel Constanța, judecătorul Cristian Deliorga nu a confirmat acuzațiile, aşa că prelatul a fost achitat. Magistratul a stabilit că probele adunate de procurorii DNA nu sunt suficient de solide.La ultimul termen, procurorii DNA au cerut condamnare cu suspendare.

Mesajul ÎPS Teodosie după verdictul de achitare al Înaltei Curți

„Mulțumesc lui Dumnezeu și mă rog pentru toți cei ce păzesc dreptatea în această țară să aibă mereu credință lumină și dragoste de oameni….Unii credincioși poate au gândit că am făcut ceva, că nu degeaba sunt chemat la DNA. Vreau să nu vă smintiți, de multe ori iese fum și fără foc. Nu mai este proverbul acest adevărat decât în cele materiale. Focul lui Dumnezeu stinge toată vrăjmășia, toată nedreptatea, toată răutatea”.