În urmă cu 43 ani, în seara zilei de 4 martie 1977, în zona Vrancea, s-a produs un puternic seism, cu magnitudinea de 7,2 grade pe scara Richter, care a afectat mai multe judeţe din România. Urmările au fost devastatoare, la nivelul întregii ţări înregistându-se circa 11.300 de răniţi şi aproximativ 35.000 de locuinţe prăbuşite.

Pentru a preveni urmările dezastruoase ale cutremurelor, Ministerul Afacerilor Interne, prin Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă (I.G.S.U.) a lansat, la începutul anului 2015, Campania Naţională de Informare şi Pregătire a Populaţiei „Nu tremur la cutremur”, cu scopul de a informa corect cetăţenii cu privire la modalităţile prin care se pot proteja în cazul unui seism.

La nivelul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Dobrogea” al judeţului Constanţa, încă de la începutul lansării campaniei naţionale „Nu tremur la cutremur”, s-au desfăşurat acţiuni de diseminare a informaţiilor de natură preventivă în rândul cetăţenilor.

O dată cu împlinirea a 43 de ani de la cutremurul din ’77, reprezentanţi ai I.S.U. Constanţa au fost alături de elevii Şcolii Gimnaziale nr. 12 „ B.P. Haşdeu” din municipiul Constanţa.

În acest sens, atât elevilor, cât şi cadrelor didactice le-au fost aduse la cunoştinţă informaţii despre măsurile de pregătire a locuinţei în caz de cutremur, măsurile privind pregătirea individuală şi a familiei pentru a face faţă unui seism, precum şi comportamentul care trebuie adoptat pe durata şi după producerea acestuia.

Tot în cadrul acestei întâlniri, pompierii militari le-au prezentat copiilor aspecte care privesc modul de acţiune şi reacţie în cazul producerii unei situaţii de urgenţă, fiindu-le înmânate materiale informative, în vederea prevenirii producerii evenimentelor negative, precum şi menţinerii unui grad ridicat de siguranţă în rândul acestora.

Recomandări generale în caz de cutremur

Astăzi se împlinesc 43 de ani de la cel mai devastator cutremur produs pe teritoriul României.Odată cu avansul tehnologiei, care ne permite o intervenție mult mai eficientă, implementăm continuu și alte măsuri de informare publică, astfel încât populația să fie cât mai pregătită în eventualitatea producerii unui seism major. Prin campania „ Nu tremur la cutremur”, ne dorim ca populația să cunoască modalitățile de protecție individuală și colectivă în timpul manifestării unui cutremur.https://isubif.ro/local/nu-tremur-la-cutremur-video/

Publicată de ISU Bucuresti-Ilfov pe Marţi, 3 martie 2020

Articolul precedentS-a schimbat sistemul electronic de taxare în Bulgaria
Articolul următorVIDEO| Constănțeni cercetați pentru trafic de droguri de mare risc