Canalul YouTube al Facultății de Arte din cadrul Universității „Ovidius” va găzdui în această seară, de la ora 19:00, expoziția semnată de Sînziana Romanescu și Lelia Rus Pîrvan, lectori la Facultatea de Arte care colaborează, pictează și expun împreună cu studenții de aproape un deceniu:https://www.youtube.com/channel/UCAX7IC0rqu7lA1WYWFwZ7oA.

Lucrările celor două artiste își propun să prezinte privitorului interpretări ale simbolurilor și arhetipurilor dintr-o perspectiva plastică personală.

„La limita dintre sacru și profan, simbolurile și arhetipurile adaptează mitologia universală la dimensiunile spațiului subiectiv. Prin urmare, lucrările prezente în expoziția de față propun privitorilor explorarea unor simboluri și arhetipuri binecunoscute (cercul, pătratul, crucea, peștele, etc.) într-o maniera proprie autoarelor. Putem viziona astfel lucrări în tehnică mixtă executate pe hârtie, colaje cu diferite materiale și suprafețe viu colorate în acuarelă”, au precizat organizatorii.

Expoziția de față este prezentată în continuarea evenimentelor din București și Iași din luna martie a acestui an, de la Muzeul Țăranului Român și Galeria UAP Iași. Cu ocazia evenimentului din București a fost lansat și albumul ”De la simbol la arhetip, între text și reprezentare”, realizat împreună cu Vali Cacioianu, conținând o mare parte din lucrările prezentate astăzi pe simezele virtuale ale Facultății de Arte.

Expoziția urma să ajungă în această primăvară la Institutul Național de Arte Frumoase și Design din Tașkent-Uzbechistan, precum și la Universitatea din Oviedo-Spania, dar din cauza pandemiei, acest lucru nu a mai fost posibil.

Sînziana Romanescu este o artistă condusă în demersul ei estetic de sensibilitate şi intuiţie. Colega noastră Conf. Dr. Alina Cristea o prezintă ca nutrindu-se creativ din Antichitate, Renaştere şi prezent, se slujeşte de idei pentru a adapta tehnici şi este la curent cu cele mai recente inovaţii în domeniu. S-a născut în 1982, a susţinut doctoratul cu tema “Simbolistica militară în arta românească interbelică” în 2014 şi de atunci a participat la peste 70 de expoziţii personale şi de grup, simpozioane şi conferinţe naţionale şi internaţionale şi proiecte realizate în cadrul Universităţii “Ovidius” din Constanţa – Facultatea de Arte, al cărei profesor este.

Lelia Rus Pîrvan s-a născut în 1978 și este absolventă a Universității Naționale de Arte București, unde și-a susținut în anul 2010 doctoratul cu tema ”Forma feminină – între premise teoretice și rezolvări personale”. Din același an este cadru didactic al Universității „Ovidius” și a participat la numeroase expoziții personale, de grup, simpozioane și schimburi de experiență naționale și internaționale.

Seria de lucrări prezentate de Lelia Rus în această expoziție este realizată pe hârtie manuală și este centrată pe tema Sfântului Graal, obiect – simbol ce este lipsit de o unică formulă recognoscibilă, dar care poate lua orice formă își imaginează cel care pornește în căutarea lui. Este vorba de fapt o căutarea a sinelui,  asemănătoare motto-ului alchimiștilor redat prin acronimul ”V.I.T.R.I.O.L.” – “Visita Interiora Terrae Rectificando Invenies Occultum Lapidem”,acesta traducandu-se liber prin dictonul “Explorează interiorul Pământului și rectificând vei găsi Piatra Ascunsă”.

Articolul precedentInvestiții de peste 25 de milioane de lei la Spitalul Clinic de Boli Infecțioase Constanța
Articolul următorAmenzile date în STARE DE URGENȚĂ, neconstituționale!