Unu din șase pacienți cu afecțiuni oncologice parcurge în medie 350 de kilometri pentru radioterapie. Lipsa centrelor care oferă acest tip de tratament îi obligă pe pacienții care au nevoie de terapie să facă deplasarea în alte județe decât cele de domiciliu ori cele din proximitate.

O analiză realizată de un centru de radioterapie din Constanța arată că în jur de 15 la sută dintre pacienții tratați sunt în această situație, în condițiile în care în zona Dobrogea există o singură clinică de radioterapie. Pe lângă Tulcea, Galați, Brăila și Buzău, pacienții vin din județe aflate la sute de kilometri distanță, cum ar fi Botoșani, Vaslui, Suceava sau Maramureș, ceea ce înseamnă un cost suplimentar, în special pentru cazare. „Nu există suficiente centre în țară care să facă acest tratament, iar listele de așteptare sunt inevitabile. Un pacient cu afecțiuni oncologice nu poate aștepta pe o listă să intre la tratament. Faptul că avem specialiști foarte bine pregătiți și aparatură de ultimă generație îi determină să caute un loc în centrele noi, în general private, cu atât mai mult cu cât tratamentul este gratuit”, susține dr. Cristian Barbu, medic primar radioterapie.

Pacienții cu afecțiuni oncologice, care au indicație de radioterapie, pot face acest tratament gratuit în 27 de centre din România, cu 32 de aparate funcționale. Media de așteptare este de două luni. Estimarea oficială vorbește despre o necesitate de 144 de aparate de radioterapie, ceea ce înseamnă că pacienții dispun de un sfert din infrastructura de care ar avea nevoie. „În mod ideal, pacientul care ajunge la un prim consult de radioterapie ar trebui să aibă diagnosticul de certitudine de cancer, tumoră solidă în speță, pentru că sunt și cancere hematologice. Diagnosticul de certitudine este dat de rezultatul histopatologic, fie de la biopsierea formațiunii tumorale respective, fie un rezultat biopsic postoperator, dacă pacientul a fost operat. Pacientul este luat în evidență oncologică, adică un oncolog știe despre caz și oferă această indicație, se fac investigațiile imagistice, iar echipa analizează cazul și trece la planul de tratament. Dacă parcursul nu se face rapid, iar pacientul este nevoit să și aștepte, atunci radioterapia riscă să își schimbe scopul din curativ în paliativ”, afirmă dr. Radu Bogdan Daniel, medic specialist radioterapie.

Datele oficiale spun că numai în 2018 peste 83 de mii de români au fost diagnosticați cu cancer, iar peste 50 de mii au pierdut lupta cu această boală. Cifrele de la Institutul Național de Statistică arată că în 2018 au decedat aproape 52 de mii de români care aveau tumori cu diverse localizări.

Articolul precedent„Al cui ești tu?” Drama copiilor ai căror părinți sunt nevoiți să lucreze în străinătate
Articolul următorLucrările de reabilitare a tramei stradale din Constanța, continuă