Lansarea expoziției inovative și interactive „Un viitor pentru trecut”, va avea loc  joi, 29 iulie, începând cu ora 17.00, la Muzeul de Arheologie Callatis.

Tematica expozițională vizează trei direcții:

  • prezentarea materialului numismatic, epigrafic și sculptural, de o valoare patrimonială deosebită, restaurat și clasat în cadrul proiectului;
  • reconstituirea virtuală a unui templu antic din elemente arhitectonice și sculpturale aflate în colecția muzeului callatian, ce constituie componenta inovativă a proiectului expozițional;
  • explorarea a 20 de exponate muzeale scanate 3D și reconstituite virtual va constitui componenta interactivă a expoziției.

Expoziția este dedicată publicului de toate vârstele care va avea ocazia să experimenteze, într-un mod neconvențional, artefactele muzeale.

Proiectul „Un viitor pentru trecut – clasarea și valorificarea patrimoniului epigrafic și sculptural callatian”, este implementat de Direcția Cultură și Sport Mangalia, serviciul Muzeul de Arheologie și Universitatea „Ovidius” din Constanța. Valoarea totală a proiectului este de 604.935,49 lei, echivalentul a 126.499,97 Euro, reprezentând 100% din costurile totale eligibile. Obiectivul general al proiectului vizează îmbunătățirea managementului cultural, iar obiectivele specifice sunt: consolidarea sustenabilă a echipei muzeului, valorificarea patrimoniului cultural prin realizarea unor expoziții inovative cu bunuri culturale clasate și restaurate și creșterea sustenabilă a numărului de vizitatori ai muzeului.

Granturile SEE reprezintă contribuția Islandei, Principatului Liechtenstein și Regatului Norvegiei la reducerea disparităților economice și sociale în spațiul Economic European și la consolidarea relațiilor bilaterale cu cele 15 state beneficiare din estul și sudul Europei și statele baltice. În total, cele trei state au contribuit cu 3,3 miliarde Euro între 1994 și 2014 și 1,55 miliarde Euro pentru perioada de finanțare 2014-2021. Mai multe detalii sunt disponibile pe www.eeagrants.org și www.eeagrants.ro.

Bugetul Programului este de aproximativ 34 milioane de euro

 

 

Sursa: Realitatea de Constanta