Pentru pasionați și cunoscători de istorie, turneu național „Maria – Inima României”, ajunge la Constanța. Proiecţia documentarului va avea loc miercuri, 20 noiembrie, începând cu ora 19.00, la Centrul Multifuncţional Educativ pentru Tineret „Jean Constantin”.

„Regina Maria, în mod evident, a avut un atașament profund față de litoralul Mării Negre. Amprenta Reginei este reflectată în arhitectura originală de la Balcic, care zugrăvește și afinitatea acesteia pentru mai multe religii: Ortodoxă, Catolică, Musulmană și Baha, dar și în Mamaia, unde a deținut o vilă imensă la câțiva metri da Marea Neagra”, a declarat John M. Florescu, producătorul executiv.

Filmul (cu durata de 1h și 20 min) despre Regina Maria prezintă, de asemenea, imagini unice de dinaintea Primului Război Mondial, obținute în 2017 de la Arhivele de Stat ale Rusiei, precum și de la Arhivele Naționale ale României și Germaniei. Sunt surprinse imagini de la vizita Familiei Regale a Rusiei în iunie 1914 la Constanța, când existau zvonuri despre posibila uniune prin mariaj a celor două familii regale. Era ultima vizită a Romanovilor în afara Imperiului Țarist, înainte de execuția brutală din iulie 1918. Filmări vest-europene, din toamna anului 1916, prezintă ruinele faimosului Cazino din Constanța, bombardat de avioane nemțești.

Prințul Filip, soțul Reginei Elisabeta, a rememorat, de asemenea, vizita sa la Mamaia, în 1926, pentru a-și vizita vărul, pe tânărul Rege Mihai: „Aveam cinci sau șase ani. Și el [Prințul Mihai] era de aceeași vârstă(…). Am mers la Mamaia. În acele zile era doar o vilă pe plajă și restul plajei era goală. Nu era nimeni acolo. Aveam ponei și călăream de-a lungul plajei”, afirma Prințul Filip în 2016, într-un interviu audio realizat de către domnul Florescu la Palatul Buckingham.

Pentru a vizionadocumentarul, trebuie doar să îți rezervi biletul gratuit de aici: https://eventbook.ro/program/turneu-national-maria-inima-romaniei-razboiul-regelui.