20 iulie are o semnificație deosebită, atât în calendarul creștin ortodox, cât și în cel popular, deoarece de Sfântul Ilie, se leagă o mulțime de credințe și tradiții păstrate în satul tradițional.

Sfântul Ilie este și protectorul aviatorilor, pe 20 iulie este sărbătorită în România Ziua Aviației.

Sfântul Ilie este considerat stăpânul norilor și ploii, tunetelor, fulgerelor și vânturilor. În tradiția populară se spune că atunci când tună, Sfântul Ilie merge cu căruța lui de foc printre nori, iar fulgerele sunt scânteiele care sar din potcoava cailor.

Atunci când tună, Sfântul Ilie dă cu biciul în draci, iar aceștia, de frică, se ascund în câini, capre, scorburi. Din acest motiv, aceste animale nu trebuie să fie ținute pe lângă om, pe vreme de furtună. În caz de furtună. De este bine să se închidă toate ușile și ferestrele casei, ca nu cumva să ascundă în ele vreun drac, pe care Sfântul Ilie să-l trăsnească cu biciul. Iar pentru că necuratul trage la carpen, lemnul acestui copac nu trebuie să fie folosit la construcția casei.

În satul tradițional, Sfântul Ilie era protectorul breslei căruțașilor, deoarece Dumnezeu l-a ridicat la cer într-un car de foc, tras de cai înaripați.

Mărul este considerat a fi pomul Sfântului Ilie, în această zi pot să înceapă a mânca mere și femeile în vârstă, dar numai după ce mai întâi vor da spre pomană mere sfințite la biserică.

În această zi are loc „rătezatul” stupilor, adică strângerea mierii. O parte din miere se împarte rudelor, vecinilor și cunoscuților, iar cei mai frumoși faguri se duc la biserică, pentru a fi sfințiți. Dacă Sfântul Ilie cade într-o zi de luni, miercuri sau vineri, rătezatul stupilor se face fie înainte, fie după această sărbătoare.

 

Articolul precedentRestricții de circulație în centrul Constanței
Articolul următorFOTO| Gheorghe Hagi: „Fericit de puncte, dar nu sunt multumit de joc”. Chindia -Viitorul 0-1