Testul rapid de salivă (TRS) funcționează și va fi în curând în producție, anunță Universitatea Insubria din Varese (nordul Italiei). Testul poate detecta prezența coronavirusului în corp în numai câteva minute.

Potrivit sursei citate, principiul funcționării este similar cu cel al testului de sarcină. Câteva picături de salivă diluate cu o soluție specială se aplică pe o bandă mică de hârtie absorbantă, iar rezultatul se obține între 3 și 6 minute. Dacă se formează o liniuță, persoana este negativă la Covid-19, dacă se formează două liniuțe, atunci este pozitivă.

Testul este rezultatul muncii de echipă a cercetătorilor de la Universitatea Insubria împreună cu medicii de la Agenția Socio-Sanitară Teritorială (ASST) Sette Laghi.

Experimentul s-a desfășurat în laboratorul de Microbiologie de la Spitalul Circolo di Varese unde, timp de două săptămâni, în perioada 16 aprilie – 4 mai, au fost examinate probele de salivă ale 137 de subiecți supuși exudatului, iar rezultatele au arătat că unii erau infectați cu Covid-19 și alții nu.

Fiecare probă de salivă a fost evaluată cu două teste: unul molecular și altul experimental.

„Testul rapid este simplu și sigur de utilizat și permite realizarea unui screening rapid al populației. Scopul este identificarea subiecților pozitivi la coronavirus, în special purtătorii asimptomatici ai virusului, care trebuie trimiși ulterior să efectueze testele de referință care, pe baza metodelor moleculare, necesită un laborator cu timp de prelucrare mai lung”, a explicat Lorenzo Azzi, cercetător de stomatologie, creatorul testului împreună cu profesorul de biochimie Mauro Fasano.

Fasano susține, la rândul său, că sensibilitatea testului a fost ridicată, existând în mod evident loc de îmbunătățire „prevăzut deja pentru prototiparea industrială”: „Această trecere de la studierea până la realizarea unui proiect în favoarea comunității dă o valoare deosebită activității de cercetare științifică”.

Articolul precedentAchiziții dubioase, în Sănătate: contracte cu statul, date în 60 de SECUNDE!
Articolul următorA fost ridicată carantina parțială din localitatea Cuza Vodă