Sindicaliștii din industria construcțiilor de nave cer actualilor guvernanți reducerea vârstei de pensionare și oferirea posibilității pensionării anticipate a salariaților din sector. Măsura ar fi luată în vederea „asigurării unui cadru etic care protejează atât sănătatea și securitatea salariaților cât și competitivitatea sectorului”.

Astfel, Federația Sindicatelor Libere din România solicită, reducerea vârstei de pensionare la 55 de ani, cu condiția existenței stagiului complet de cotizare, dar și oferirea posibilității pensionării anticipate a salariaților din sectorul construcții nave, pe costurile și contribuția angajatorilor, aceștia putând suporta integral sau parțial costurile prestațiilor aferente pensionării anticipate în condițiile unor deduceri fiscale.

Totodată, sindicaliștii mai cer „transparentizarea, raportarea și diseminarea” datelor cu privire la starea sănătății lucrătorilor din sectorul construcții nave, „demers imperativ necesar combaterii fenomenului de subdiagnosticare și subraportare a bolilor profesionale”, dar și asigurarea unui cadru de control și monitorizare lunară a condițiilor de muncă în vederea individualizării factorilor de risc la sănătatea și securitatea salariaților, în special a identificării expunerii lucrătorilor din sectorul construcții nave la agenți cancerigeni.

Tot în această privință, ei solicită și simplificarea procedurilor specifice recunoașterii, semnalării și declarării bolilor profesionale în condițiile existenței unor discrepanțe majore între rapoartele referitoare la starea de sănătate a salariaților de la nivelul companiilor și bolile profesionale sau accidentele de muncă declarate.

Potrivit reprezentanților federației, condițiile de muncă din România sunt, în conformitate cu statisticile Agenției Europene pentru Muncă, printre cele mai proaste din Uniunea Europeană într-un context în care nivelul salarial este unul redus. „Condițiile de muncă din industria navală sunt grele, acestea fiind considerate nu numai inconfortabile dar și periculoase pentru sănătatea lucrătorilor. Munca în construcția navală se desfășoară în principal în aer liber, adesea în condiții meteo neprietenoase, sau în hale de mare capacitate puțin sau deloc încălzite sau ventilate, hale în care frigul se simte semnificativ iarna, iar vara senzația de căldură este amplificată. Mai mult decât atât, utilizarea unor echipamente de mare capacitate sau tonaj generează nevoia unei atenții deosebite deoarece orice eroare poate pune în pericol viața lucrătorilor”, spun ei.

Aproximativ 11.500 de salariați lucrează în șantierele navale românești, industria reprezentând aproximativ un procent din PIB-ul României.

Articolul precedentChainsaw Film Production lansează Turneul Național „Maria – Inima României” la Constanța
Articolul următorUn bărbat s-a săturat de viața asta și a cerut să fie arestat